Агро

Д-р Пламен Димитров изнесе лекция пред плевенски пчелари

Тричасова лекция изнесе на 18 януари пред плевенски пчелари д-р Пламен Димитров- председател на Пчеларско сдружение Бургас.Работната среща е по покана на неговия колега Румен Балински, един от председателите на плевенските пчелари. Този тип обмяна на опит е нормална практика сред сдруженията в бранша. „Поканиха ме, защото съм доктор, от години се занимавам с пчеларство и има какво да споделя с колегите от своята практика“,  обясни д-р Димитров. Традиционно и Пчеларско дружество Бургас кани лектори от други градове. Целта е да се обменя опит, да се представят идеи, технологии, да се разбере как се работи в различните области на страната, какви са проблемите, как се решават най-удачно.

Силно впечатление на плевенските пчелари прави фактът, че карнобатският пчелар се е върнал от Америка, за да работи в областта на пчеларството именно в България. Той има завършен  курс по изкуствено осеменяване на пчелни майки в Полша. Д -р Димитров е споделил опита, натрупан в България, както и в пчеларски ферми в САЩ –  Уисконсин. „Въпреки, че съм ветеринарен лекар, аз по душа съм пчелар. Това, че съм лекар само ми помага, защото съм изучавал биологията и болестите по пчелите“, казва още той. Ръководеното от него пчеларско дружество, което бе учредено преди три години, има вече 70 членове и развива активна дейност. Всяка сряда членовете се срещат в Областна управа, откъдето им предоставят зала. В организацията членуват основно млади хора, имащи сили, желание и амбиция да работят. „Целта ни е да предадем на по -младите колеги своя опит, да им покажем нещата, без да им се налага да действат на принципа проба – грешка. През лятото организираме посещения по пчелините, които са изключително ценни за младите колеги – да видят как се прави пчеларство, а това е безценно“, обяснява д-р Димитров.

Според него, след Плевен, който е на първо място по брой пчелари на глава от населението в България, втори в класацията е Карнобат, защото тук, всеки втори е пчелар.

Виж още

Още новини

Вашият коментар