АгроВидео

Как сем. Маневи сбъдна мечтата си за мини мандра в с.Терзийско?

За сбъднатата мечта на сем. Маневи разказаха в предаването Бразди по БНТ 1. Семейната мини мандра произвежда качествени продукти от планинско мляко. Семейство Маневи е от село Крумово градище. Отглеждат своите 40 крави в с.Терзийско и произвеждат в мини-мандрата си ръчно направени сирене, кашкавал, кисело мляко и прясно пастьоризирано мляко. Продуктите им са много търсени сред хората, заради качеството и вкуса.

Историята на семейството започва още преди 20 години, когато си купуват и първото женско теленце. „Гледахме го и стана крава. Дойде момент да се тели, даже не знаехме как. Справихме се и почнахме да доим”, коментират производителите. След това си взимат и още една крава и си купуват един малък апарат за доене. Не след дълго се местят в с. Терзийско, с около десетина крави. Постепенно увеличават кравите и след няколко години се включват в проект за модулни мандри. Срещат се случайно с хора, изготвящи такива проекти и се захващат с идеята за създаване на мандрата.

Млечните продукти семейството произвежда с много любов и труд. Капацитетът на мандрата е 500 литра дневно. Производителите споделят, че силните периоди, когато работят на пълни обороти, са март, април, май и юни. Имало е моменти, когато са произвеждали и по два продукта на ден.

Те са търсени, тъй като повечето хора предпочитат фермерски продукти. „Не сме големи производители с много крави и не разполагаме със земя, която да обработваме. Тук, в с.Терзийско сме само с мери и пасища, купуваме храната за животните, а това за нас е много трудно”, допълват фермерите. Често им се е случвало да искат да се отказват и да продават всичко. Но, когато отидат във фермата и видят животните, тези мисли изчезват. Това, което държи сем. Маневи е борбеността. Въпреки трудностите, те не се отказват и ще продължават да развиват бизнеса си.

Виж още

Още новини

Вашият коментар