Агро

Кога излиза сметката на МЛЕЧНАТА ферма?

„Лесен отговор – когато е рентабилна, след теглене на чертата за разходи и приходи от продажбата на млякото“, казва животновъдът Господин Иванов от с. Добриново в интервю за в. Български фермер. То е публикувано и в https://www.bgfermer.bg/.

Според Динко Иванов не бива цената на килограм сирене да превишава 8 лв.! Но това е личното мнение на фермерът.

„А кога и дали ще излезе сметката на млекопроизводителя, отговорът е валиден като за всеки бизнес: Рентабилна е фермата, когато се тегли чертата за приходи и разходи от продажбата на млякото. Но при ценообразуването има още един важен фактор – изхранването. И за да излизат сметките, ако зърното е 30 ст., млякото трябва да се плаща по 75 ст./л. Или формулата е следната: цената за 2,5 кг зърно е цената за 1 л краве мляко.

Което означава, че ако зърното е 50 ст., то млякото трябва да се изкупува 1, 25 лв./л. Това показва простата аритметика. А това означава, че от всеки литър мляко фермерът може да заделя средства, за да инвестира в производството си. Защото във всяко стопанство трябва да се надгражда. Дали става дума за нови животни, подобряване на селекцията, за оборудване с нови машини или нещо друго, няма значение”, казва Господин Иванов.

Цялото интервю може да четете на

https://www.bgfermer.bg/Article/8279167

Виж още

Още новини

Вашият коментар