Агро

Местните производители:“Най-вкусни са българските плодове и зеленчуци“

През летния сезон, на Кооперативния пазар в Карнобат, сергиите са отрупани с вкусна продукция, отгледана в градините на местните производители. В пазарния понеделник, вниманието ни привлякоха щандовете на Радка Георгиева, Костадинка Илиева и Люба Цанева. Стоката им е качествена, отгледана в българския плодо-роден чернозем. Жените произвеждат продукцията си на село, с много грижи и любов. Рано сутрин на пазара подреждат сергиите си. Споделиха, че в производството активно се включват и техните семейства. Сами си отглеждат разсада, копаят, пръскат, поливат и събират готовата реколта. И трите се радват на редовни клиенти. Хората ги познават. Купуват си зеленчуци и плодове за консерви за зимата и често се спират при тях за по сладка приказка.


Вече 30 години Радка Георгиева продава на пазара вкусни розови и червени домати, краставици, тиквички, люти чушки и картофи. Произвежда ги в с.Крумово градище. Залага на българските сортове „Розова магия“ и „Червен едър домат“. Със съпруга си влагат много труд в производството им. „Отглеждаме по-едрите домати в оранжериите, а по-дребните отвън. Имаме 1200 корена, но те си заминават…“. Отбелязва, че заради горещините, реколтата й изгаря. „Нямам маносани домати. Вносните сортове имат мана и не са вкусни, иначе, като ги видиш вид имат, но отвътре не са хубави“. Допълва, че климатът се изменя и това сериозно се отразява на реколтата. През минали години, тя успява да продаде повече стока до обяд, отколкото сега. Не се оплаква от липса на клиенти, но споделя, че преди търсенето е било по-голямо.


Костадинка Илиева и съпругът й се грижат се за 5 дка земя в с.Соколово. Преди 6 години откриват магазин за домакински стоки на пазара, от 4 години предлагат собствена продукция. Познати са на хората с вкусните домати. „Най-търсени са доматите, но и най-трудно се произвеждат“, категорична е Костадинка Илиева. Разсадът си произвеждат сами. Сортовете са „Наслада“ и „Фантазия“. Семената посяват през януари в оранжериите и след това разсаждат коренчетата отвън. Отбелязва, че трудът на зеленчукопроизводителите не е оценен, а от друга страна, влияние оказва икономическата криза. „Предизвикателство е скокът на цените. Това се отразява на търсенето. От миналата година е по-зле положението. Семената се увеличиха, както и препратите“. Казва още, че в Карнобат е малко трудно да се развива бизнес, но успяват да се справят. „Слагаме си цена, с които можем да си покрием разходите. Не се отчайваме, гледаме само напред“. Костадинка Илиева е оптимистично настроена и се надява на по-добри години за зеленчукопроизводителите.


Сергията на Люба Цанева от с. Драганци грабва погледа с огромните розови домати и ароматни пъпеши. В производството на зеленчуци участва цялото й семейство. Дъщеря й Кристина Илиева е агроном и в продължение на пет години участва по програма „Млад фермер“. От малки с брат си продават на пазара и имат богат опит в търговията. Семейството отглежда 2 дка оранжерии, 15 дка праскови, 3 дка пъпеши и 3 дка зеле. На пазара са от 20 години. Известно време са били в чужбина. В Карнобат се завръщат отново преди 2 години. Имат клиенти, които ходят на място да си вземат поръчаната стока. „От търсене не се оплаквам. Тя, като е качест-вена стоката, сама се продава. Имам клиенти даже от Бургас, които си закупуват за цяла седмица зеленчуци. Навремето, от тук минаваха софиянците и спираха при нас да си пазаруват, защото по морето доматите бяха по-скъпи. От тогава много се харесва розовия домат сорт „Розов дар“, казва тя. Почвата в с.Драганци е чернозем, плодородна е и доматите се получават добре. Залагат на българските сортове, защото са по-качествени и вкусни. Преди години са сели и холандски сорт домати, но вкусът не е толкова добър. „Имам клиенти, които ме питат дали слагам захар на доматите, защото са много сладки. Който си купи се връща пак. И за домати, и за пъпеши“, сподели Люба Цанева. Наблюденията на семейството са, че с годините положението при местните производители се влошава. Въпреки това, гледат с оптимизъм напред и са категорични, че ще продължат със зеленчукопроизводството.
„По-хубав вкус от българските плодове и зеленчуци няма“, единодушни са Радка Георгиева, Костадинка Илиева и Люба Цанева. Вярват, че за в бъдеще местните производители ще се радват на още по- качествена реколта, което ще направи продукцията още по-търсена. Пожелаваме им го от сърце !!!

Виж още

Още новини

Вашият коментар