Агро

Няма кандидати за финансиране на малки стопанства

Въпреки че подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ е отворена за прием на проекти от 6 март, до момента няма кандидати, съобщава експерт от областен офис на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ). Службата е ангажирана да изработва безплатно проекти за земеделските производители, след като те заявят желание за това. По време на приемите по подмярка 6.3 в предишни години служители на НССЗ се скъсваха от работа, най-вече по проекти, свързани с растениевъдство и пчеларство, сега обаче нямат клиенти.

Приемът по тази мярка през 2020 г. е целеви – за стопани на птици, свине, овце и кози. Могат да кандидатстват фермери, чиито стопанства със стандартен производствен обем от 2000 до 7999 евро. Бюджетът е 11,7 млн. лв. Общият размер на финансовата помощ за един кандидат е 15 хил. евро. Срокът за кандидатстване е до 15 май.

Проблемът на повечето животновъди, които искат, а не смеят да кандидатстват, е, че условията за изпълнение на проектите ще ги вкарат в разходи, които безвъзмездната помощ няма да покрие, посочват запознати. Основното условие – за биосигурност, е свързано със значителни инвестиции.

„Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) няма да прекратява предоставянето на своите услуги. Препоръчваме Ви за връзка с експертите на НССЗ да се използва телефон или електронна поща, за получаване на необходимата информация и консултации“, съобщава на интернет страницата си НССЗ.

Експертите в областните офиси на службите се редуват с присъствени дежурства в офисите във връзка с вирусната епидемия.

Контакти: Бургас

Екип: Валентин Петков Бялков – зооинженер, Галя Маринова Димитрова – агроном, Георги Красимиров Георгиев – икономист, Радка Атанасова Бодурова – агроном

8000 БУРГАС, ул. „Фердинандова“ 3, ет. 5, сл. тел./факс: 056 / 84 14 35, моб. тел.: 0885 832 186, 0886 081 588, 0876 213 653, 0887 474 045, e-mail:  [email protected]

Виж още

Още новини

Вашият коментар