Агро

Празник по жътва в село Аспарухово

На 20 юни, събота, слънцето изгря по-ярко и по-весело над село Аспарухово, защото трудолюбивите кооператори се подготвяха за жътва. В кооперацията от сутринта се суетяха. Всички бяха весели и радостни. За първи път щяха да покажат на жителите на селото, как ще открият жътвата. Това беше идеята на новия и амбициозен председател на ЗПК „Успех” г-н Недялко Радев.

Така се създаде празник за селото. Площадът се огласяше с музика, а от стопанския двор тръгнаха трактори и комбайни. Най – отпред вървяха „стопаните” на нивата. Златка Шикова – облечена в жътварска носия, с „детето” в люлка на гърба, а в ръката държеше бакърче с вода, накичено с бръшлян и здравец.

До нея вървеше „стопанинът” Пенко Манов, облечен в национална носия присъща за с. Аспарухово и с бяла жътварска кърпа на глава. В ръце носеше голяма, красива и вкусно изпечена погача, с която почерпиха жителите на селото.

След тях вървеше млад мъж, който носеше сноп от ечемичени класове, с паламарка и сърп. И най – накрая се движеха комбайни и трактори.

При съглеждане на тази постановка хората, които ги очакваха, ахнаха от почуда. Започнаха да ръкопляскат и да викат: „Браво, браво на тези трудови хора!”. Докоснаха сърцата ни, напълниха душата ни. Някои се просълзиха от радост.

Докато комбайни и трактори се подреждаха едни до други пред читалищния дом, площадът се изпълни с още повече хора.

Иванка Ямакова, облечена в празнична национална носия, приветства всички с добре дошли на днешния празник. Тя отправи към хората, заети в производството, благопожелания за плодородие и берекет, за високи добиви и успехи в работата.

Златка Шикова разказа за обичая по жътва:

Семейството е готово за жътва.

И когато отидат на нивата, мъжът търси близко дърво да закачи люлката с бебето.

А по – голямото дете от семейството ще се грижи за него. Всички останали се нареждат на чакъма и под ръководството на бащата започват да жънат.

Припяват жътварски песни:

„Карай моме, карай

на края да идем, че на

края има сянка орехова.

Ред се редят, ред се редят

дор девет етърви

коя да иде, коя да иде

за вода студена”

Председателят г-н Радев благодари на всички присъстващи за доверието, което са му гласували. Увери ги, че ще се постарае този ритуал да стане традиция за селото.

Доволни от празника и с повишено настроение жителите на селото се хванаха на кръшно българско хоро.

След това бяха почерпени с питката и всички присъстващи получиха по един хляб и бутилка безалкохолно питие.

С аплодисменти изпатихме комбайните и тракторите на нивата.

На добър път трудови хора!

Иванка Ямакова

Виж още

Още новини

25 коментара

 1. Какъв цирк се е разиграл в село Аспарухово? Боже, нямам думи.
  Кои хора са били там???????????
  Ивана Ямакова, Злата Шикова или както казват Шашмова и няколко работника от кооперацията, може би.
  Включая и журналистите.
  Самоизбралия се председател????????????
  И най-добрите артисти не могат да изиграят този театър като Ивана,Злата, Нядялко и Делчо.

  1. Първо научете имената им !!! И за кое по точно сте бясна??? Направете ВИЕ нещо по интересно като сте недоволни.Злобата ходи само по хората.Продължавайте село Аспарухово да правите такива чудесни мероприятия

  2. Уважаема бясна.Първо застани с името си зад публикацията си и второ имунизирай се против бяс. Бъди жива и здрава но чечника ти е махленски.

   1. Тодор Василев пунктоацията ти е зле. Ивана Ямакова нали е учител – да ни преподаде някой друг урок по правопис или как се говорят лъжи. Трябва да се имунизирам не против бяс, а против фалша, който се шири в това село, което толкова обичах. Бясна съм заради всичко, което видях на двете събрания на кооперацията. Я ми кажете, защо Николай Златев не е председател, какво направи, че да заслужи всичко това. Много неща чух и останах потресена, ето, за това съм бясна!
    Приятно ми е Станка!

 2. Да, злобата, алчността и завистта са точното опредение за жителите на селото!
  И кои имена не се знаят – на Шашмовица, като че ли не знаем тя и мъжа й с какво са известни в селото и защо им казват „шашмите“ или на пишман даскалицата, дето се хвали че зет й бил голяма работа, ама той си е за него голяма работа, не за нея – кои били сем. Ямакови, каквито са и останалите, най-обикновени хора или на шофьорчето Деко, дето се изявява като „Председателя“ и лакеите му ли….. И да, може да се направи нещо много по-добро, например да се гледат нивите, а не да се организират циркове. Ама какво да се очаква от хора, които хал-хабер от земеделие си нямат.
  Изгонихте си кадърните и работливите, учените, знаещите и можещите, тези които разбират от земеделие и им пукаше за кооперацията, работеха за нея, а не изнасяха представления в центъра на селото. Деко да си кара камиона…. Ай да ви е ЧЕСТИТО!
  И СЛЕЗТЕ МАЛКО ПРИ ПРОСТОСМЪРТНИТЕ!

  1. Само злоба и обиди в тези постове. Няма ли нещо позитивно да се пише тук. Например, че за първи път се прави такова събитие в селото. Второ, че след празника комбайните отидоха да прибират реколтата. Но само от хули разбират селяните, а не от похвали. Просто ще за мълча защото няма смисъл да продължавам.

 3. Защо това добро дете Николай беше свален от поста. Чух, чух, чух……. И още не мога да ми го побере главата. Как миже да сте толкова лоши, бе Аспаруховци…..

 4. Това дете – агрономчето толкова е кадърно, че блока е опустошен от житен бегач. Шофьорчето докара четирима агроном за да му кажат, че житото е неспасямето. Не ги ли учат в свободния, че една и съща култура не сее на същото място втори път. Аз, която съм обикновенна даскалица го знам. Хайде поздрави, как Сийке.

  1. Агрономчето как Сийке, ти спаси кооперацията. Гледаше си нивите. Има ли значение къде е завършило момчето, как Сийке. Ама всичката жлъч, която изсипахте по кадърните, образованите и разбиращите, не ви прави ЧЕСТ. Ако знаете какво е чест и морал. Айде шофьорчето да отива да си върти геврека и кой за каквото е учил, как Сийке!
   А и ние знаем какви бяха исринските причини Деко Ви да иска „на живот и смърт това място“.

   1. Лищо лично и без обиди но „как Сийке от Чудомир. Информация за образованите и честните. Аз се оповавам на факти, а не на злостни думи и клюки.

 5. 1. Не съм от Чудомир
  2. Кои факти? Посочете!
  Вие виждали ли сте житен бегач….. Айде смехорийте някъде другаде и там където ще Ви повярват. Лично съм виждала нивите по времето на Златев. Ами момчето е блестящо в областта си. И поне е работил това и знае много повече от всички вас взети заедно. Предполагам, че ти си от хората на Радев. Да, аз подкрепям Николай и дори да се върне, с колкото ръце имам, ще го подкрепя. Има хора, които искаме Златев да се върне и да си поеме нещата.
  3.Радев и 10 агронома да докара, той самият като не разбира, няма смисъл от каквото и да е.
  4. Защо Радев не иска да дава отчет на ОС?
  Защо е казал, че не е длъжен да дава отчет?
  Защо стигна до бой, да сплаши Златев и да вземе мястото му?
  Преди 30 год. почерни семейство на Златев, защо го прави отново…. Какво иска от тях?
  Защо Делчо започна пак да гледа кокошки?
  5. Защо в селото не обичате честността и добротата, а давате превес на злобата, обидите, на лошотията…..?
  Не сме за ден на тази земя!
  Слезте долу и вижте!

  1. С.М вече ти е късно да се учеш сега не си се научила, че на тези години ли ще се научиш знаете само да плюете поне имената правилно пишете и не знам кой лъже само и още едно уточнение че не само образованието те прави кадърен трябва и акъл.Смешна станахте госпожо БЯСНА една хубава статия и цяла България да ви четат злобарските нападки

 6. А бе хора, я се вземете в ръце. Статията – нищо лошо, хората си вършат работата, но госпожата е права, цирк си е!
  Никой до сега не го е правил. Та сега ли? И кои са тези дето участваха – тези, които злоупотребиха с доверието и добротата на едно кадърно момче. Дори да беше без образование, пак щеше да е по-кадърен от всички ви, които го изядохте. Хайде, сега това да приключи – много хора знаем каква е истината за Недялко Радев и кой в действителност лъже. Това със сигурност НЕ Е Златев. Нека да видим реалните гласове от избора на Радев, ами има си НЕЩО ГНИЛО. Не четете законите, дами и господа! И хората излязоха прави – Когато нещо не става с пари, става с много пари. И Радев го доказа! Но не тук е мястото да се обсъждат тези неща.
  Плюхте, плюхте и накрая вие сами ще се оплюете. Ами злобни и завистливи сте – няма място за обида. Като видите, че някой е по-добър от вас и си върши работата съвестно, го унищожавате. Видях какво се случи на събранията-идва краха на ЗПК „Успех“ . Жалко!Остана ли ви поне малко човещина? – въпросът е риторичен.
  До Г. В. Госпожо учителко, кой блок е с житен бегач? Вие видяхте ли го?
  Нека да ви уточня – учи се в свободния, тракийския и т. н. – някои житни култури могат да се сеят на същото място, като предходна година – наричат се повторки! Ясно????!!! И не това е причината за поява, ако има такава, на житен бегач. Златев ти зася нивите, нали. След това го изгихте. И кой се зае от там нататък…..????? Златка, Делчо, Недялко….. Айде не говорете, като не разбирате.
  И нека редакторите на статията спрат коментарите. Че ставате смешни, защитавайки един човек, който не заслужава и сопола си да хвърля по него.
  Хайде със здраве Аспарухово!

  1. Здравейте! Нямах никакво намерение повече да се занимавам, имам си и друга работа вместо да пиша по сайтовете. Вие (учтива форма в бълг. език) се обърнахте лично към мен и ще отговаря. Аз съм български учител и съм горда от това.( До колкото прочетох вие обиждате учителите-типично за простака) Не е лесно в тези времена да работиш като такъв. Децата освен на четмо и писмо се учат, и на толерантност в българското училище. На моите ученици ще им поставя домашна работа да прочетат писанията в сайта и да разберат какво е антитолерантност. Също съскането на змия загубила битката.
   Вие до сега само обиждате и обяснявате на публиката кой какъв бил в минало време. Нека оставим нещата така. Защо редакторите да ни свършат работата, можем и сами? Времето ще покаже кой е крив и кой прав. Но вашите писания не Ви правят чест, а в същото време много държите на нея.
   Приятен ден!

   1. Не е типично за един учител да ръси толкова злоба. Но подмазвачите това умеят – да бъдат злобни, за да успеят!
    Приятен ден, Учителко!

    1. Здравейте! Искате да кажете, че аз съм злоба? Взискателен съм професията – да, но не и злоба.

  2. Мен специално не ме интересува нито жътвата нито кой я е управлявал нито кой ще я управлява.Само ще помоля някои хора да се съобразяват с приказките по адрес на баба Ванче,защото по добри хора от тях на този свят не познавам.А следващия път няма да помоля Стояно.

   1. Ти може да си видял хубаво, но аз лично не съм. Всеки има право на мнение.
    И ако обичате не заплашвайте!

 7. А вие като сте толкова умна, защо коленичихте пред Радев и свитата му……
  Айде, спорна да ви е службицата Недялкова.

  1. Искам да попитам уважаемата аудитория, какво г-н Златев е направил за селото като председател на кооперацията? Може и да е направил, но аз не знам и затова питам. Моля да бъда информирана. Питам, защото за г-н Радев знам. Направил е чешмичката за ловната дружинка и за всички селяни от селото и това е преди много години. Преди още хал хабер да има, че един ден може да стане председател на кооперацията. Всички аспаруховци я знаят и я ползват за пикник. Сегашните дейности се виждат от всички доброжелатели и не такива. Извинявам се за езика, че има претенции за правоговор и правопис. Приятен ден!

   1. Чешмичка!!!!!!!!! Уаууууу!!!!! Голям герой!!!
    Просто приспива съвестта си, ако има такава. Как може да спите спокойно, без съвест и морал???
    Спирам, че много имам да кажа за него. Нищо хубаво от този човек няма да видим. Всичко е приводно. Погледнете по дълбоко.
    Говорите за Златев, че нищо не е направил, напротив…… Много направи, но вие сте заслепени от привидния ореол на Радев.

    1. Защо не четете внимателно постовете ми? Не ми изкривявайте думите. Не съм написала, че г-н Златев нищо не е направил за селото. Пикам какво е направил? Отговорете ми конкретно на въпроса, а не общи приказки. Нека и аз бъда информирана като Вас.

 8. Селото нали си има кмет, а от тази година кметски наместник, защо председателя на земеделската кооперация трябва да прави нещо за селото, да поддържа селото?
  Ако председателите на кооперацията ще поддържат селото, то защо Валентин е на този пост? Николов, Златев, Радев не са длъжни да плащат за поддръжка на селото, но са го правили. Специално за Радев – не зная какво е направил. Знам му само золумите.

  1. Поразходете се и ще видите само тези дни има нови неща направени тъкмо няма да имате време за нападки ,но Българина и да види пак ще каже че никой нищо не е направил

 9. Ами посочете ги де, защото се разходих из селото, но нищо ново не видях.
  Айде спрете с хвалбите по Радев и Петров, правили нещо,айде моля.
  Видях и се чудя какво ново има, ми всичко е едно и също. Утре като дойда пак ще се огледам, може нещо да съм пропуснала.
  Лека Ви вечер!

Вашият коментар

%d bloggers like this: