Агро

Празник по жътва в село Аспарухово

На 20 юни, събота, слънцето изгря по-ярко и по-весело над село Аспарухово, защото трудолюбивите кооператори се подготвяха за жътва. В кооперацията от сутринта се суетяха. Всички бяха весели и радостни. За първи път щяха да покажат на жителите на селото, как ще открият жътвата. Това беше идеята на новия и амбициозен председател на ЗПК „Успех” г-н Недялко Радев.

Така се създаде празник за селото. Площадът се огласяше с музика, а от стопанския двор тръгнаха трактори и комбайни. Най – отпред вървяха „стопаните” на нивата. Златка Шикова – облечена в жътварска носия, с „детето” в люлка на гърба, а в ръката държеше бакърче с вода, накичено с бръшлян и здравец.

До нея вървеше „стопанинът” Пенко Манов, облечен в национална носия присъща за с. Аспарухово и с бяла жътварска кърпа на глава. В ръце носеше голяма, красива и вкусно изпечена погача, с която почерпиха жителите на селото.

След тях вървеше млад мъж, който носеше сноп от ечемичени класове, с паламарка и сърп. И най – накрая се движеха комбайни и трактори.

При съглеждане на тази постановка хората, които ги очакваха, ахнаха от почуда. Започнаха да ръкопляскат и да викат: „Браво, браво на тези трудови хора!”. Докоснаха сърцата ни, напълниха душата ни. Някои се просълзиха от радост.

Докато комбайни и трактори се подреждаха едни до други пред читалищния дом, площадът се изпълни с още повече хора.

Иванка Ямакова, облечена в празнична национална носия, приветства всички с добре дошли на днешния празник. Тя отправи към хората, заети в производството, благопожелания за плодородие и берекет, за високи добиви и успехи в работата.

Златка Шикова разказа за обичая по жътва:

Семейството е готово за жътва.

И когато отидат на нивата, мъжът търси близко дърво да закачи люлката с бебето.

А по – голямото дете от семейството ще се грижи за него. Всички останали се нареждат на чакъма и под ръководството на бащата започват да жънат.

Припяват жътварски песни:

„Карай моме, карай

на края да идем, че на

края има сянка орехова.

Ред се редят, ред се редят

дор девет етърви

коя да иде, коя да иде

за вода студена”

Председателят г-н Радев благодари на всички присъстващи за доверието, което са му гласували. Увери ги, че ще се постарае този ритуал да стане традиция за селото.

Доволни от празника и с повишено настроение жителите на селото се хванаха на кръшно българско хоро.

След това бяха почерпени с питката и всички присъстващи получиха по един хляб и бутилка безалкохолно питие.

С аплодисменти изпатихме комбайните и тракторите на нивата.

На добър път трудови хора!

Иванка Ямакова

Виж още

Още новини

Вашият коментар