Агро

Стефан Алексиев: „Доволен съм от тазгодишната реколта”

Със Стефан Алексиев се запознаваме съвсем случайно на Общинския пазар в Карнобат. На щанда му има сочни септемврийски и октомврийски ябълки, както ги нарича той. Освен за ябълки, местният производител се грижи и за дръвчета сини сливи. Овошките са десетгодишни. Ябълките отглежда в с. Мъдрино, а сините сливи в с. Соколово. Разсадът за сини сливи е закупил от Айтос, а за ябълките от Новия пазар в Карнобат. Първите плодове обира преди години, но споделя, че през тази, реколтата е най-богата.

На пазара за първи път излиза тази година. Лятото продава сини сливи сорт «Стенлей» и сорт «Президент», а от 4 октомври е изложил на щанда есенната си реколта от сладки ябълки.

Карнобатският производител е принуден да се превърне в търговец, тъй като не е доволен от цените, които прекупвачите предлагат. „Аз толкова години казвам за себе си, че съм производител, а не търговец. Искам да го произведа и да го дам на търговеца, обаче какво става… Давам го без пари, а той му слага още толкова надценка. Принудих се да изляза на пазара, защото много от стоката ми се разваля, докато намеря изкупвачи. Виждам, че няма подкрепа от хората към местните производители”, подчертава той. Според него на всеки пазар или поне във всеки град, трябва да има склад, където да изкупуват стоката и от там да отиват при търговеца.

„Прекупвачите ти казват- 50 ст. на кг и така се получава, че не можеш да покриеш никакви разходи. Принудих се да продавам реколтата си сам, другите 50 ст. аз да си ги взема, за да мога да си покрия разходите. На междинни прекупвачи няма да дам стоката си, понеже се облагодетелстват се за сметка на моя труд”, допълни производителят. 

Стефан Алексиев не участва по програми за подпомагане: „Държавата не ми подпомага с нищо за овошките, а и не се надявам, тъй като не мога да кандидатствам по програми… Пък и кой ще ми обърне внимание с 50-60 дръвчета…”.

Разходите му са много, не само за гориво за транспорт, но и за препаратите. „Едно малко шишенце препарат е 4-5 лв., а ми стига за 2-3 пръскания. Ако бъдеш точен и изпълнителен, не можеш да си ги избиеш”. Земеделецът полага специални грижи за дърветата. Той окопава насажденията с фреза и пръска срещу вредители: „Специално за ябълките, трябва да се пръскат 15-16 пъти годишно. Задължително след всяко преваляване, тъй като може да заболеят от мана и отделно през другите периоди – преди и след цъфтеж. Започвам още от есента с пръскането, окапят ли на 80 % листата на дръвчетата”, подчертава той. За овошките спомена, че след 12-тата година плодът намалява, някои от тях съхнат и трябва да се подновяват.

Стефан Алексиев е на мнение, че тази година сушата не е по-малко от миналата. „Има дръвчета, изсъхнали на плод, има и хора, които загубиха пчели”. Той се съмнява, че вятърът е разнесъл препаратите, с които пръскат зърнопроизводителите върху овошките и затова има изсъхнали. „Трябва да има съвместна земеделска програма в Министерството, където да разузнават”, допълни той.

Виж още

Още новини

Вашият коментар