Агро

Студенти от Турция избраха Института по земеделие за своите първи стъпки в науката

В продължение на два месеца, двама студенти от Турция, имаха възможността да се запознаят отблизо със земеделската наука, под вещото менторство на учените в Института по земеделие в Карнобат. Водени от желанието да се учат от най-добрите в тази област Емре Чагри и Ахмед Чукур кандидатстват по програма Еразъм + и получават шанса да пътуват до България, да черпят опит от учените в карнобатския институт.
Двамата учат в Университет Ушак. Приятели са още от първите дни на своето следване и са навсякъде заедно. Те са по на 21 години, студенти втора година, учат в областта на Агрономството и земеделските култури. И двамата имат сериозната амбиция да продължат след университета да се развиват в областта на науката.


Емре, който е от Измир, наследява любовта към земеделието от дядо си. Баща му също се занимава със земеделие. Заедно обикалят нивите, които обработва семейството им. „Харесва ми да проучвам и да наблюдавам развитието на културите, които съм заложил“. Споделя, че в Турция интересът към агрономството е слаб и не са много студентите, избрали таза специалност. „При нас има нужда от кадри в тази професия. Като се замисли човек му става ясно, че винаги ще има нужда от храна, което означава, че трябват и хора, които да я отглеждат, да развиват науката в тази област“.
Ахмед е от Фетхие. Разказва, че от малък проявява интерес към растенията. „Като видя, че те не се развиват правилно, ми става болно и искам да разбера какво е предизвикало това им състояние. Искам да обикалям, да виждам, да изпитвам, да изследвам, да търся причините за различните болести по растенията. Занапред моята мечта е да стана доктор, съответно професор. Желанието ми е да преподавам в университет“.


Разказват, че преди да дойдат в Карнобат са чели много неща за Института по земеделие. Отзивите в Турция са много добри за научното звено. Сортовете и семената, създадени от научните работници са познати в земеделските среди. „Преди да дойдем изчетохме много информация за работата тук, за методите, които се използват. Написаното ни впечатли и решихме да проверим на място и да се запознаем отблизо с дейността, да видим как се раждат новите сортове. Да наблюдаваме какви са етапите за развитие на земеделската култура – семепроизводство, подготовка на нивите, прибирането на реколтата.
Вашите сортове са изследвани и изпитвани, с много добри агротехнически показатели. Знаем, че има много фермери и клиенти в Турция, които купуват сортове на института, изпитват ги и те попадат за нашите полета.


Свързахме се с проф. Вълчев. Когато стана ясно, че ще ни приеме, кандидатствахме по програмата. Страшно много искахме да дойдем тук. Но много се забави подготовката на документите. Около една година продължи цялата процедура, но ние не се отказахме“.
Емре и Ахмед са благодарни, че имат възможността да се докоснат до такива изявени и преуспели учени, селекционери в тази област. Разказват, че проф. Вълчев ги приема като свои деца. Въпреки своята сериозна ангажираност, той винаги намира време за тях. Доволни са от програмата, по която преминават двата месеца в България. Тя включва посещения на терен, работа в лабораториите. Запознават се с всички научни работници, слушат лекции от тях, имат възможност отблизо да наблюдават работата на всеки един, в конкретната област. Част от програмата им е и посещението на други научни институти в страната, да се запознаят с работата им.


„Искаме да благодарим, че имахме уникалната възможност да се запознаем с Фатме Юмер-лаборант-технолог и преводач, един страхотен и невероятен човек. Тя беше неотлъчно до нас, ние знаем английски, но е добре, когато има човек, който да ни помага на родния ни език, когато не разбираме нещо. Фатме ни обясняваше абсолютно всичко точно и правилно, за което огромно много й благодарим, страхотен човек“. Споделят още, че им е харесал Карнобат. Впечатлени са от зеленината, от дървета, чистия въздух, от приветливите и отзивчиви хора, които срещат. „Прави ни впечатление, че имате огромни дървета, които не се знае на колко години са. За тези дървета някой полага усилие, за да ги поддържа“.


Ахмед и Емре са категорични, че искат отново да дойдат в Карнобат. Имат желание да защитят докторски степени към Института по земеделие, да научат български език.
По отношение на кухнята много им харесват нашите пици и българските вафли, за които са категорични, че са по-вкусни от турските. Не могат да нахвалят и нашата бира.


„Много ценни неща научихме. Докато бяхме под навеса с работничките, на полето, в лабо-раторията. Тук всичко е един цикъл, един кръговрат. Ако не си направил едно нещо, няма как да продължиш“.
Двамата са категорични, че двата месеца в Института са били първата голяма стъпка по пътя към земеделската наука. „Опитът, който натрупахме за тези два месеца, може би не бихме могли да получим до края на своето обучение в университета. Несравнимо е усещането, когато се запознаеш с такива изявени учени. Страшно благодарим на професорите и научните работници, че ни мотивираха и нахъсаха. Дадоха ни кураж. Показаха ни неща, за които бяхме чели само в учебниците. Показаха ни, че света на земеделието е необятен и в него има място и за нас“.

Виж още

Още новини

Вашият коментар