Без категория

Интеракт клуб – Карнобат със специален проект за Деня на народните будители

Честит Първи ноември от нас, Интеракт клуб – Карнобат! Това е ден на почит и възпоменание към онези, които са посветили живота си на борбата за вяра, език и свобода със силата на  словото и оръжието. Въпросът е обаче в мирни дни, като сегашните, има ли ги още будителите? Има ги – това са нашите учители, които ни водят по пътя към познанието и ни учат как да бъдем по-добри.

По случай празника интеракторите гостуваха в училищата и зададоха по няколко въпроса на учители и директори. А ето и отговорите на директорите на въпроса „Откъде черпите вдъхновение за работата си като директор на училище?“:

Г- н Иван Стоянов, Директор на СУ „Христо Ботев“:

 • Основното ми вдъхновение в днешно време идва от моите ученици, защото всъщност ако приемем, че учителите са съвременните будители и ние сме хората, които трябва да разпалваме пламъка на знанието, на прогреса, на човешкото търсене, ние нямаме къде другаде да го разпалваме, освен у своите ученици, така че техните нужди, техните виждания и техните желания са нещата, които вдъхновяват мен и осмислят в голяма степен труда ми като директор на училище, определят действията ми като такъв. Освен това в голяма степен вдъхновението ми като човек идва и от силата на младите хора, защото всъщност бъдещето ни принадлежи на тях и нашата  отговорност като хора, които се занимават с учителски труд, е огромна.

Г-жа  Маргарита Паскалева, Директор на СУ „Св. Св Кирил и Методий“:

 • Мен ме вдъхновяват децата, техните постижения, това, че дълги години се радвам на техните успехи, колегите. В навечерието на този празник се чувствам много развълнувана, защото го свързвам от години с професията, но не само в професионален, а и в личен план, защото на този ден преди 40 години съм встъпила в брак с моя съпруг, така че за мен е двоен празник. Но най-вече ме вдъхновява това, че работя с млади хора, които ми дават много добри идеи, опитвам се да бъда приятел с тях, защото като цяло те са моят живот.

Инж. Бисерка Атанасова, Директор на ПГСС:

 • Човек, избрал учителската професия, трябва да бъде добър учител, който се стреми да бъде най-добрият специалист в своята област, най-добрият пример за своите ученици. Съдбата на учителите винаги е била да се раздават, безрезервно и безусловно.

Г-жа  Слава Маринова, Директор на ОУ “ Христо Смирненски“:

– Учителите, след като са избрали професията си, означава, че идеята е вдъхновяваща за тях. Но не е тайна, че това, което вдъхновява учителите, са самите ученици. Онова, което те искат, което подават като желание и потребност и съответно учителят подхваща всичкото това и го изпълнява в името на самите ученици.

Г-жа Красимира Балимезова, Заместник-директор на ОУ „Петко Рачев Славейков“:

 •  Да си учител е призвание. Това е моето призвание. Чувствам се прекрасно да работя тази професия. Да си учител е едно приключение, защото всеки ден е различен сам по себе си, носи разнообразни моменти и емоции и различни предизвикателства.

Като съвременни будители смятате ли че днешните младежи имат нужда от пробуждане?

Г-жа Адриана Койчева, преподавател в СУ „Христо Ботев“:

 • Смятам,че днешните младежи са забравили смисъла на пробуждането, загубена е връзката с началото на историята, загубена е донякъде връзката със смисъла на ученето и смисъла на училището като институция. Затова смятам, че имат нужда от пробуждане.

Г-жа Соня Христова,  преподавател в СУ „Св.Св Кирил и Методий“:

 • Първо благодаря за честта, че ме броите за съвременен будител, но съм на мнение, че не само съвременните, а всяко едно поколение младежи има нужда от това да познава историята си, да знае кои са били будителите някога и да познава съвременността и да знае кои хора могат да го насочат в правилната посока.

 Г-жа Ваня Стоянова, преподавател в ПГСС:

 •  Днешните младежи са изградили мостове между съвременното и традиционното. Те, смело можем да кажем, са будни, търсещи и вдъхновени. Затова мисията на съвременните будители е не да събуждат, а по-скоро да напътстват децата, да задават посоката на усилията им и да ги подкрепят морално и емоционално в тяхното израстване като добри и осъзнати хора. Целта на образованието е да формира способни да управляват себе си момичета и момчета, а не да се управляват от другите. За да покажем на децата, че може да бъде интересно, трябва да ги провокираме да разказват истории, да ги питаме те какво биха разказали за нещата, които биха се случили. Смятам, че всеки учител трябва да заложи на нещо ново. Учениците днес са различни, непрекъснато искат нестандартен подход. Дори един разговор за тях е нещо различно.

Г-жа Светлана Иванова, преподавател в ОУ “ Христо Смирненски“:

 • Аз като съвременен будител смятам, че днешното поколение има голяма нужда да бъде пробудено! Особено в тези тежки времена, в момента имат нужда от светлина, лъч, от напътствия. И аз много се зарадвах, когато Елиф се обърна към мен с идеята аз като съвременен будител да отговоря на този въпрос. Учениците в момента някак си са изгубили ориентирите, които да ги водят по правилния път и бих се радвала по някакъв начин да давам лъч надежда да търсят пробуждането в живота си!

Г-жа Стефка Динкова, преподавател в ОУ „Петко Рачев Славейков“:

 • Отговорът ми не е категоричен – и да, и не. От една страна, те имат неограничени възможности, като използват съвременни технологии, интернет и достъп до огромно количество информация, така че това са неща, които за тях са положителни и ги държат събудени. От друга страна, имат нужда, защото откъсването им от училише, от университетите може в бъдеще да се окаже фатално за цялото ни общество, за жалост.

Имат ли място будителите в света та технологиите?

Г-жа Ирина Скарлатова, Заместник-директор на СУ ,,Христо Ботев”:

 • Смятам, че имат място в света на технологиите , защото съвременните учители трябва да отговарят на съвременното общество и образование, което неминуемо е свързано с дигитализация  на учебния процес и в едно иновативно училище, каквото е нашето, всички учители будители трябва да притежават дигитални компетентности, ръководейки така учебния процес.

 Г- жа Весела Баева, преподавател в СУ „Св. Св Кирил и Методий“:

 • Да, имат място в света на технологиите, особено сега, с изграждането на новите СТЕМ центрове, така има нужда от много съвременни будители , които да са добре запознати с технологиите.

Инж. Пенка Стоянова, преподавател в ПГСС – Карнобат:

 •  Будител – човек, отдал живота си на активното популяризиране и извеждане в приоритет знанието за националната история и правилната употреба на майчиния език, както и преклонението към родната култура и национален дух. Днес отново се намираме на кръстопът. Бурното развитие на технологиите през последните години и мащабните политически и икономически промени ни предоставят нови предизвикателства. След години на отрицание личният пример отново възвръща своята нравствена и педагогическа сила. Ново поколение народни будители разпалва светлината на познанието. Изгражда мостове между съвременното и традиционното, възстановява основите на народностното ни съзнание и вдъхва желание за развитие и чувство за дълг и отговорност.

Г-жа Елена Атанасова, преподавател в ОУ „Христо Смирненски“:

 • Мисля, че будителите имат място в света на технологиите. Днешните будители са тези, които са готови да разпространяват и поддържат огъня на просветата, културата и духовността. Те са необходими, защото времето няма да спре, а българският дух трябва да живее.

Г-н Светлан Тонев, преподавател в ОУ „Петко Рачев Славейков“:

 • Будителите имат място в света на технологиите, съвременното общество има нужда от хора, които са на „ти“ с технологиите и в тази връзка МОН преди 4 години въведе нов предмет, компютърно моделиране в начален етап, за да могат децата да са наясно с новите технологии. Това същевременно породи възможността да се развиват и учителите, за да могат да обучават децата и по този начин новите съвременните будители, може да се каже, че се развиват заедно със света на технологиите.

Благодарим Ви, скъпи учители, за всичко, което правите не само за нашето образование, но и за изграждането ни като личности и като добри хора! Благодарим Ви за подкрепата!

Сърдечно благодарим и на тези, които отделиха от времето си и отговориха на нашите въпроси! Важно е за нас!

Виж още

Още новини

Вашият коментар