Без категория

Популацията на дивата свиня в страната е силно намалена

Само през януари т.г. са констатирани нови 122 случая на Африканска чума в страната, от които 112 са от отстреляни животни. За цялата 2019 г. случаите на АЧС по диви свине са 240, а от отстрел са 120 от положителните проби. Заболяването на практика е обхванало цялата страна, като само в районите на Хасково и Кърджали няма регистрирани случаи на АЧС по диви свине.

Това стана ясно по време на годишна среща на ръководството на НЛРС-СЛРБ с ръководители на ловно-рибарските сдружения от страната и представители на държавните институции. Дивата свиня на практика вече липсва върху две трети от територията на РДГ-Шумен, информира председателят на ловно-рибарското сдружение в града Стоян Стоянов. Подобни констатации направи колегата му от Силистра Орлин Николов.

Разминаването между данните за отстрела и реалната картина се обяснява от ловните ръководители с противоречивите мерки за борба с АЧС и постоянно променящите се нормативни документи, заради които много ловци не бяха напълно мотивирани да съдействат на държавата като обявяват всички отстреляни животни. Мнозина от тях се опасяваха, че ще загубят правото си на лов, коментират от сдружението.

 „По мои впечатления плътността на дивата свиня в момента се доближава до 0,5/0,6 животни на 100 хектара. Ако продължим с такива темпове на отстрел ще я загубим като ловен вид“, констатира ръководителят по лова в ЛРС-Бургас инж. Невен Каравасилев. Според него, реалният брой на отстреляните животни е поне два пъти по-голям от декларирания. „…Така че ловците си свършиха работата, но държавата няма как да знае това“, заключи Каравасилев.

Представители на редица ЛРС отново настояха държавата да остави отчисленията от вноската за стопанисване на дивеча в сдруженията, поради изключително затруднената ситуация, в която се намират те, и необходимостта от финансиране на мерките, свързани с АЧС.

Обсъден бе „План за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в България през 2020 година”, приет от Министерски съвет. В него подробно са описани необходимите действия на ловните дружини и мерките за биосигурност, които трябва да се спазват по време на лов.

Другa основнa темa, дискутирани на съвещанието, бяха таксацията и проектопланове за ползване на дивеча за 2020 година. Обърнато бе специално внимание на необходимостта от коректно провеждане на таксацията, за да се добият точни данни за популацията на дива свиня, които да помогнат за изготвянето на реалистични планове за отстрел.

Представена бе и инициативата на Националната организация за работа с деца и младежи под мотото: „Срещи с дивата природа“ и призова ръководствата на сдруженията да предложат компетентни ловци, които могат и имат желание да работят с децата.

Виж още

Още новини

Вашият коментар