Бизнес

Отчитат спад при имотните сделки

От началото на годината между 30% и 39% е намаляването на сделките в Карнобат, Търговище, Сливен, Сандански, Самоков, Раднево, Перник, Исперих, Ивайловград, Димитровград и още пет селища, показва статистиката на Агенцията по вписвания.
Покупко-продажбите на недвижими имоти в България са намалели с шест процента през първото тримесечие на 2020 г., в сравнение със същия период на 2019 г. Сключени са общо 37 697 сделки със сгради и земя, показва статистиката на Агенцията по вписвания.
Данните обхващат само първите две седмици на извънредно положение в края на март, когато пазарът на практика замръзна.
Ръст в броя на сделките на годишна база се наблюдава в 30 селища. Най-рекорден е в Дулово (64%) и в Тутракан (43%). В двете селища, дори първото тримесечие на 2020 г. е по-добро от последното на 2019 г., макар че обикновено последната четвърт на годината е най-силният период.
Интересно е, че голям ръст на сделките през януари – март 2020 г. се наблюдава в три селища с минерални извори – Велинград (24%), Девин (23%), Кюстендил (24%). Най-драматичен – над 40%, е спадът в Свищов, Пирдоп, Мадан и Златоград. Между 30% и 40% се движи той в Ардино, Дряново и Момчилград.

Виж още

Още новини

Вашият коментар