Гласът

Андрей Добрев: Спасителят на царския орел

Историята за спасения царски орел край Карнобат влезе в регионалните и национални медии миналата седмица, но в сянка остана човекът, който спаси редкия вид. Той се казва Андрей Добрев и работи като овчар. Докато пасе овцете в покрайнините на града, забелязва в тревата ранено животинче. Приближава се и вижда, че това е орел. Андрей сподели пред нашия екип, че птицата се опитала да литне, обаче не успява. Вдига се на около 10 метра във въздуха и пада. „Честно да ви кажа, реших просто да му помогна на животинчето”, разказва Андрей. Хрумва му да публикува пост във Фейсбук с призив за помощ за ранената птица.  Изпращат му телефонния номер на еколога на община Карнобат – г-жа Сивенова. След около 2 часа пристига и помощта. Оказва се, че намерената птица е царски орел. Тя е една от най-застрашените птици на Земята. Предполага се, че е ловувала лалугери само на 300 метра от магистралата. 

Царският орел е изпратен в Бургас, при екип от ветеринарни лекари, където му оказват медицинска помощ. По – късно раненият орел е транспортиран до Стара Загора и след като се възстанови ще бъде пуснат в естествената му среда.

Миналия петък Андрей е позвънил в клиниката, където е настанена птицата. От там му  съобщават, че тя е в по-добро състояние. Карнобатлията е изключително благодарен за бързото съдействие и се надява орелът да се възстанови бързо.Пред медии, екипът от ветеринари лекари, помогнали на редкия вид, споделят:

снимка:Флагман

„Благодарение на Ачо птицата стигна до нас и има по-голям шанс да се възстанови. Това, което можем да предполагаме, че се е случило е, че или е блъсната от кола или е закачила електрически стълб“, обясни Кристина Николова, която е асистент във ветеринарна клиника в  Бургас. Тя подчерта, че Андрей е човекът, който има основна заслуга за спасен един живот.

Д-р Светослав Янев от спасителния център в Стара Загора, сподели, че птицата е докарана при тях в  изключително тежко състояние. „Имаше травми по цялото тяло. Има рани и по двете криле. Какво се е случило можем само да гадаем. Най-вероятно се е ударила по време на полет в жици. Това е една от най-честите причини за такива травми, уточни д-р Янев.

Д-р Петър Янков от БДЗП сподели, че Царският орел се среща в ниските части на страната, обикновено, където има колонии на лалугери, защото това е основната й храна. „Това е застрашена от изчезване птица от лицето на Земята. Чудесно е, че хората са реагирали и е спасена една от най-редките видове птици на планетата”, добави той. Той посочи, че през 1990 г. у нас е имало едва четири гнезда на тази птица, към днешна дата те са 36. 

При намиране на царски орел незабавно трябва да се уведоми екоинспекцията, каза пък главният експерт по биоразнообразие в РИОСВ – Бургас Мария Андреева. 

Виж още

Още новини

Вашият коментар