Гласът

Честит празник на Музеите в Карнобат

Те пазят и събират миналото, за да се съхрани за поколенията историческата истина. Международният ден на музеите се чества от  1978 г. по решение на Международния съвет на музеите. Този ден е повод да поднесем своята благодарност към всички хора, свързали живота си с музейното дело в Карнобат. И да пожелаем на сегашните музейни работници – д-р Росица Христова и  Жулиета Костадинова да продължават да пазят историята на нашия край и да развиват музеите, в унисон с потребностите на съвременното поколение.

Портрет на Атанас Караиванов картина на П. Панайотов (1909-1986)

Музейната сбирка в град Карнобат е създадената през 1921 г. от директора на местната гимназия и дългогодишен краевед Атанас Игнатиев Караиванов. Тя е втората в Югоизточна България, след тази в Дебелт и полага основите на Карнобатския исторически музей, преобразуван в държавен през 1953 г.

Зала Средновековие на Археологически музей Карнобат

Сега Исторически музей „Атанас Караиванов” има пет отдела – Археология, Етнография, Художествен, Природа и История. Материалите от различните фондове са изложени в различни сгради, разположени в различни части на града: къща-музей „Д. Полянов” и музей с експозиция „Археология.

За контакти:

Къща музей „Димитър Полянов”
Адрес: 8400 Карнобат, ул. „Димитър Полянов” №4

телефон: +359 559 22206

e-mail: [email protected]

 
Археологически музей

Адрес: 8400 Карнобат, ул. „Алекси Нейчев” №14

телефон: +359 559 22095

e-mail: [email protected]

Виж още

Още новини

Вашият коментар