Гласът

Д-р Колибаров, Управител на МБАЛ-Карнобат: Благодаря на всички, които подкрепиха болницата в борбата с COVID – 19

Ковид отделението е отворено на 9 октомври 2020г. Първите пациенти бяха приети на 10 октомври. От тогава до 19 януари през него са преминали 120 човека, с доказано заболяване Covid-19.

Общинските болници доказахме по време на пандемията, че Здравната система може да разчита на нас.

-От миналата седмица в болницата заработи отново и Вътрешно отделени.
-Да, на 18 януари отворихме Вътрешно отделение за лечение на случаи, извън Ковид инфекцията. Там веднага бяха приети за лечение девет пациенти. Осем от тях с пневмония и един с бъбречно заболяване – пиелонефрит. Вътрешно отделение е преместено в бившето Родилно отделение. Това стана възможно след извършените ремонтни дейности през 2020г. Отделението разполага с шест стаи, две от които са със самостоятелни баня и тоалетна.
От началото на годината случаите на пациенти с ковид намаляха. Към 19 януари в отделението се лекуват четирима човека. Наблюдава се обаче увеличение на пациентите с обикновени пневмонии. Оказва се, че ако не отворим Вътрешно отделение те няма къде да се лекуват. Ограничени са и възможностите да бъдат насочени към други лечебни заведения в района. За да осигурим лечение за тези и на други пациенти с подобни заболявания, ние решихме да възстановим дейността на Вътрешно отделение. Имахме намерението да направим това по – рано. Наложиха се обаче допълнителни дейности в помещенията. Направи се корекция в отоплителната система, възникнаха допълнителни ремонтни дейности по отношение на канализацията, която не е ползвана през последните десет години. Има още какво да се прави, да се дооборудва, но това ще се случва поетапно.
-Кога беше най-тежко, от началото на пандемията?
-Месеците декември и ноември бяха най-тежки. Най-натоварено беше от средата на ноември до средата на декември. 44 човека са преминали през Ковид отделението през ноември и 62-ма през декември. Последните две седмици на декември бяха сравнително спокойни, предвид на въведените по-сериозни противоепидемични мерки. Отделно, въпреки здравословното си състояние, пациентите си стояха вкъщи, за да са заедно с близките си по празниците.
-Как работи МБАЛ- Карнобат в условията на пандемия?
-Работим в условия на засилени противоепидемични мерки, при стриктното им спазване.
Със заповед на министъра на здравеопазването, от месец ноември, е спрян плановият прием в здравните заведения. За планов прием в нашата болница се признава само 56 пътека, касаеща лечението на случаи на възпаление на черепно – мозъчни нерви. Тя не се води спешна, по стандарта на Здравна каса и затова попада в т.нар. планов прием. По нея, към момента, не се приемат пациенти в болницата. Нервно отделение приема пациенти с инсулти и кръвоизливи. В Детско отделение се лекуват деца с бронхопневмония, бронхиолит и пиелонефрит.
-Как обезпечихте работата на отделението, по отношение на лекари, сестри, санитари?
-С отварянето на Ковид отделението назначихме на работа две санитарки. По отношение на сестрите – взехме една доброволка /Мед. фелдшер/ от Бърза помощ. Покрай Ковид епидемията има една доброволка – стажантка, студентка, която е назначена и като болногледач. В началото на годината назначихме на половин бройка и една лекарка, която също помага. Надявам се тя да остане да работи в нашата болницата и за един по – дълъг период.
Отделението, по отношение на лекари, бе обезпечено през цялото време. От отварянето му до момента, всеки ден, във всеки един момент, е имало лекар, който да наблюдава пациентите в него.
Във Вътрешно отделение работят д-р Халваджиева, д-р Драганов и от януари и д-р Якубова. Те лекуват и пациентите в Ковид отделението, където влизам и аз. Задължил съм всички дежурни лекари да минават на визитация в Ковид отделението. Снетите от прегледа данни, се нанасят в историята на заболяването. За визитациите в отделението, по време на дежурствата, лекарите получават допълнителни средства, които са регламентирани със заповед на министъра на здравеопазването.
Помага ни и д-р Мерсинков с дежурства, за което имаме сключен договор с „Медицински център -I“ ЕООД.
Преди месец в болницата бе назначено едно младо момиче, рентгенова лаборантка, на половин бройка. Преди дни тя заяви желание да работи на цяла бройка. Това много ме радва, защото с увеличаването на персонала ще може да се подобри работата в Рентгена. По принцип, особено сега, в пандемията, там работата е много натоварена, а пациентите все се оплакват, че става бавно.
-Как изглеждаха първите дни, когато бяха приети първите пациенти за лечение в Ковид отделението?
-Честно казано, за нас, първият ден беше някакъв кошмар. Не знаехме какво да правим, страхувахме се. Като извеждахме болните от отделението, всичко живо по коридора бягаше и се криеше. Но с времето, нещата се успокоиха, хората свикнаха, а лекарите добиха увереност и натрупаха опит.
Пациентите в това отделение са същите, както тези в другите отделения. С тази разлика, че заболяването им е заразно. В отделението се влиза при спазване, изключително стриктно, на всички инструкции за безопасност. Носим предпазни средства винаги. Всеки един влиза, облича се, както е по инструкции. По същия ред се съблича, извършва се дезинфекция. Вътре в отделенията, според мен, е по безопасно, отколкото навън или в магазина. Вероятността за заразяване на персонала е сведена до минимум.
Определено мога да кажа, че в началото не беше никак лесно. Трябваше ни малко време, за да се стиковат нещата. Сега, когато през отделението са преминали 120 човека с ковид инфекция, мога да кажа, че сме овладели до някаква степен нещата. В случай на трета вълна, която се надявам да избегнем, ще ни бъде доста по – лесно.
-Как се държаха пациентите, хората в един момент бяха много уплашени. Сигурно са нямали доверие и в лекарите…
-Първите ни пациенти бяха мъж и жена – семейство, руски граждани. Първите дни бяха много уплашени, защото си мислеха, че са попаднали в някаква затънтена болница, където не знаят как да ги лекуват.
Те идваха от Несебър. Много се притесняваха. Имахме известни неразбирания с тях, защото си мислеха, че не ги лекуваме правилно. Един ден ги свързахме с лекарка – рускиня, която работи в София. Запознахме я с това, с което ги лекуваме и тя им обясни, че и в Москва ще им приложат същото лечение. И те се успокоиха. Явно останаха доволни от лечението си и от отношението по време на престоя им, защото получихме благодарствено писмо от Руския консул.
През отделението, освен от Карнобат, преминаха пациенти от различни населени места в областта – Бургас, Приморско, Несебър, Поморие… При нас се лекуваха лекари и медицински сестри от града.
-Какво беше усещането, когато изписвахте първите излекувани пациенти?
-За първите не мога да кажа, но за последващите, като добихме кураж, почувствахме удовлетворение. За първите си викахме: Слава на Господа, че си тръгват по живо, по здраво. Така беше. Не знаехме какво да правим, всеки ден се консултирахме с колегите от Бургас. Наистина ни беше трудно. Когато отвори отделението, д-р Халваджиева, която е Началник на Вътрешно отделение и е пулмолог по специалност, все още беше в отпуск по майчинство. През това време тя ни консултираше по телефона, на добра воля. Точно, когато започна най-големият пик на заболели, д-р Халваджиева се върна на работа и пое лечението на пациентите.
-Смятате ли, че болницата се справи със създадената ситуация?
-Болницата успя и изпълни заповедта на министъра на здравеопазването, която не беше само заповед – беше и зов за помощ. Усещахме, че всички сме изправени пред огромно предизвикателство, както ние, така и министерството.
Ние изпълнихме, мога да кажа достойно, заповедта, която ни поставиха. Изпълнихме своя дълг като лекари. Искам да подчертая, че ролята на общинските болници в борбата с ковид -19 се оказа ключова. Ние доказахме, че здравната система може да разчита на нас по всяко време. Разполагаме с нужния потенциал, за да се справим както в обикновена, така и в ситуация на криза и пандемия. Показахме, че общинските болници имат място в Националната здравна карта.
Общинската болница в Карнобат, като и тези в област Бургас, реагирахме адекватно, реорганизирахме за много кратко време дейността си, за да можем да приемаме и лекуваме пациенти с ковид и да съдействаме на здравната система за справяне с пандемията. В Карнобат първоначално разкрихме 10 легла, после те станаха 20, увеличихме с още 5 и станаха 25 легла за лечение на ковид инфекция. В Айтос колегите разкриха 20 легла, в Поморие – 15…
Мисля, че спокойно можем да заявим, че сме помогнали в този много тежък етап, когато трябваше на всяка цена да се съдейства.
-Средно колко време продължава лечението на пациентите с ковид?
-Има пациенти, които са лекувани по 9-10 дни. Има и такива случаи, за които се е налагало да са в болница 14-15 дни. Имахме човек, който бе лекуван в продължение на 19 дни, защото се подобряваше много бавно.

-Д-р Колибаров, какви са поуките от ситуацията?
-Разбрахме, че в труден момент, когато се организираме, можем да свършим работата. Но това се случи, защото всички помагаха. Всички колеги се включиха. Разбира се, в началото имаше страх. Имаше дни, в които колеги подписваха декларация, че няма да работят в Ковид отделението, а на другата седмица, декларираха готовност . Всеки един от нас – лекари, медицински сестри, санитари, помощен персонал, успяхме да превъзмогнем собствените си страхове. Надделя дългът ни към пациентите. Справихме се, защото имахме подкрепата на община Карнобат, на много фирми и граждани. Болницата на практика се подготвя за този момент още от месец март 2020г., когато стана ясно, че в Карнобат ще има нужда от разкриване на такова отделение, в случай на увеличение на заразените и т.нар. втора вълна.
Инициирана беше дарителска кампания. Много граждани и фирми се включиха в нея. Събрахме около 66 000лв. Карнобатската фирма „Партньори -А.Т“ за много кратко време извърши текущ ремонт на Вътрешно отделение и основен на бившето Родилно отделение. Това ни позволи, по най-бързия начин, да обособим и отворим Ковид отделението, като при нужда можехме да увеличаваме броя на настанените пациенти, защото разполагаме с оборудвана леглова база.
От средствата, събрани по време на дарителската кампания, са изразходвани около 40 000лв. Искам да изкажа благодарност на всички, които се включиха в тази дарителска кампания. В началото, когато течеше подготовката за очакваната втора вълна на Ковид, когато ситуацията в страната изглеждаше по – спокойна и се надявахме, че вирусът ще ни отмине, изглеждаше, че това, което правим е напразно. А именно – да оборудваме отделението с легла, консумативи и т.н. В някакъв момент дарителите сигурно са си мислили, че са си дали парите напразно.
Аз искам да ги уверя, че благодарение на тяхната съпричастност, се справихме с втората вълна. Всеки техен лев е похарчен точно по предназначение, спазена е тяхната воля: Даренията им да се използват именно за лечение на пациенти в Ковид отделението. Много хора отвориха сърцата си, дариха пари, според възможностите си – някои повече, други по – малко. На всички тях казвам едно искрено БЛАГОДАРЯ! Искам да ги уверя, че нито една стотинка от техните пари не е отишла за нищо друго, освен за оборудване на това отделение и за лечение на пациенти с ковид инфекция.
-А държавата изпълнява ли поетите ангажименти? Да не се окаже в един момент, че болницата лекува пациентите за своя сметка.
-Да, болницата лекува пациентите с ковид и за своя сметка. В момента правим анализ на ситуацията, по- късно ще излязат и финансовите отчети. Моето мнение и това на Сдружението на общинските болници, а също и на Сдружението на частните болници е, че парите, които плаща държавата – 1200лв. на пътека за лечение на Ковид 19- не са достатъчни. Харчат се повече пари, защото се използват много консумативи, много лекарства, много дезинфектанти, много предпазни средства. Сериозен ресурс отива за кислород, нужен по време на лечението. Сега събираме счетоводни данни, които да предадем на Сдружението на общинските болници и то, заедно с това на частните болници, да излязат с мотивирано становище пред Здравната каса, че парите по пътеката не са достатъчни.
-Това положение няма ли да постави болницата в затруднено финансово положение?
-Счетоводните отчети показват, че МБАЛ -Карнобат ще приключи 2020г. в едно стабилно финансово състояние. Това е така, защото реално нашите отделения, по време на пандемията, не спряха съвсем да работят. И детско, и нервно, и диализата работиха и в болницата имаше постъпления по клиничните пътеки. През 2020г. МБАЛ -Карнобат инвестира сериозен ресурс в обновяване на апаратурата и подобряване на условията в болницата. С подкрепата на община Карнобат закупихме рентгенов апарат от ново поколение, апарат за диализа, подменихме отоплителния котел, цялостно подменихме външната канализация за отпадни води, до колекторната тръба.
Министерството на здравеопазването изпълни ангажиментите си по отношение на парите, които се дават за работа в Ковид отделение. Отпускаха се на траншове, в зависимост от това, колко пациенти са преминали. Критерият за тези преводи са именно преминали болни.
Какво представлява лечението на пациент с Ковид?
-На този въпрос най-добре може да ви отговори д-р Халваджиева. При всеки пациент лечението е индивидуално. Аз ще очертая в общи линии как протича то. Лечението започва с приемането на пациента в отделението, с назначаване на рентгенови и лабораторни изследвания, с назначаване на последващо няколкодневно лечение. Ежедневно се следи как се развива заболяването, при необходимост се добавят или заменят медикаменти. През първите 7-8 дни пациентът е в едно доста затруднено положение. Има проблеми с дишането, кашля, има главоболие, мускулни болки, температура, оплаквания от световъртеж. Това са общите симптоми. Кислородна терапия се прилага при влошаване на клиничната картина – задух, кашлица, недостиг на въздух, при влошаване на лабораторните изследвания. Измерва се насищането на кислорода в кръвта, както с пулсоксиметър, така и с лабораторни методи. Пациентът получава кислород от кислородна бутилка или посредством кислороден концентратор. Благодарение на дарителската кампания сме купили три кислородни концентратора и ползваме общо около 20 бутилки с кислород. Имаме възможност да осигурим кислородна терапия на всеки един пациент, достигали сме максимум на приети пациенти до 24-ма.
-За какво в общи линии бяха използвани средствата от дарителската кампания?
-Една сериозна част от средствата, събрани в рамките на дарителската кампания, се използва за оборудване на отделението – над 19 000лв. Започнахме от нулата. Закупихме 14 болнични легла, към тях шкафчета, дюшеци, протектори за матраци, чаршафи, калъфки. Кислородни концентратори – и нужните колички за кислородни бутилки, редуцил винтили, маски за кислород, за които са изразходвани над 6000лв.
Закупихме термометър за измерване на температура, медикаменти. Сериозен финансов ресурс е използван за дезинфектанти, защитни гащеризони, шлемове, очила, маски, предпазни ръкавици…
-Продължават ли даренията и към момента?
-Сметката е отворена. Винаги могат да бъдат направени дарения. През последните седмици даренията идват от благодарни пациенти. Те са лежали в отделението, в процеса на лечението са видели, че има необходимост от определени неща и веднага след тяхното изписване правят дарение – дезинфектанти, предпазни костюми, бельо. Осъзнали са, че има нужда от дарение и са го направили съвсем доброволно. Освен благодарностите, които са изказали, разбира се.
-Какво се случва в Карнобат по отношение на ваксинацията?
-В Карнобат са имунизирани 35 човека. Имунизирани са лекари, сестри и обслужващ персонал – санитарки, шофьори, хората, които внасят и изнасят кислорода, общ работник, който изхвърля отпадъците от отделението.
От работещите в болницата има още желаещи да се имунизират. Има списък, който включва лекари, зъболекари, служители от общия помощен персонал. Чакат се ваксините.
-Кога болницата ще се върне към нормалния си ритъм ?
-Чакаме заповедта на министъра, която ще ни разреши да приемаме плановите си пациенти, по т.н 56 пътека. По нея се лекуват хора с хронични заболявания на периферните нерви, диабетици… Има доста пациенти, които чакат да влязат да се лекуват именно по тази пътека. Когато стартира и прием по нея, ще мога да кажа, че ще влезем в ритъм.
-Предвиждате ли промяна в обема на дейността?
-И през тази година МБАЛ -Карнобат ще продължи да работи със същия обем дейност. Увеличаване на обема на дейност, означава кадрово обезпечаване, допълнителна апаратура и ред други изисквания.
В Нервно отделение работим по 4 клинични пътеки, във Вътрешно отделение по 3, в Детско отделение също са 3. На този етап имаме сили и възможности да обезпечим условията за извършване на този обем дейност, за който ще сключим договори със Здравната каса.
В края на нашия раз-говор искам да изкажа своята огромна и искрена БЛАГОДАРНОСТ към всички свои колеги, към целия екип на МБАЛ -Карнобат за търпение-то, всеотдайността, подкрепата и вярата, че заедно можем да се справим.
Бъдете здрави и продължавайте да бъдете изключителни професионалисти. Благодаря Ви от сърце!

Физически и юридически лица,
дарили суми над 1000лв.

Ваня Транс ООД – 10 000лв.
ГИГИ ООД – 5 000лв.
Община Сунгурларе – 5 000лв.
Сдружение Съюз на зърнопроизводителите – 5 000лв.
Сис Индустрийс ООД – 4 000лв.
Братя Блецови ООД – 3 000лв.
Технострой -Инженеринг 99 АД – 2 000лв.
Руен Холдинг АД – 2 000лв.
Брилянт – Слънчев бряг ООД – 1 500лв.
СУ „Хр.Ботев“ Карнобат – 1 500лв.

Виж още

Още новини

Вашият коментар