Гласът

Достойно представяне на Деница Красимирова и Нана Цонкова в Национална философска конференция

На 5 юни 2020 г. Средно училище „Епископ Константин Преславски” – Бургас беше домакин на XXIV-тата Национална ученическа философска конференция “Човек. Свят”. Организатор на проявата е Регионално управление на образованието – Бургас, а конференцията е част от Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката за учебната 2019/2020 година.

2020 година беше по-различна за конференцията, която за първи път се проведе онлайн в платформата MS Tеаms. Последното беше продиктувано от ситуацията в страната и в света през последните три месеца. В събитието се включиха 55 ученици, представители на основни и средни училища и гимназии от 11 административни области. Те бяха разделени в 4 виртуални секции и в 3 възрастови групи от IV до XII клас. Компетентно жури от едни от най-добрите бургаски преподаватели чрез онлайн формуляр оцени разработките на участниците по критериите: философска образованост, убедителност, оригиналност и самостоятелност.

Събитието беше онлайн открито от Валентина Камалиева – старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО – Бургас, която приветства участниците в конференцията от името на Началника на РУО- Бургас инж. Виолета Илиева. В рамките на виртуалната техническа конференция директорът на СУ „Епископ Константин Преславски” г-н Мартин Илиев разясни пред членовете на журито и пред учителите – ръководители на ученици особеностите в регламента при провеждането на философската конференция в MS teams. В работата по секции по време на проявата се утвърди мнението, че младите хора не се нуждаят само от обмяна на информация, а те преоткриват нови хоризонти, търсят и намират своето място в обществото и света.

Учениците в отделните възрастови групи от IX до XII клас защитиха своите есета и разсъждения по предварително зададени теми по мисли на Новалис, Албер Камю и Джерълд Даръл, а учениците в начален и прогимназиален етап писаха „Приказки с неочакван край“ и разработваха проекти на тема: „Не можеш да седиш в твоя ъгъл на гората, чакайки другите да дойдат при теб. Понякога трябва ти да ходиш при тях.“ от „Мечо Пух“ на Алън Александър Милн.

Нана и Деница от ОУ“Хр.Смирненски“ писаха есе по цитат от вечната книга на Милн. Седмокласничките представиха своята гледна точка и показаха света си от своя „ъгъл на гората”. Презентации по темата допълниха разработките им. За достойното им представяне говори и резултатът в точки, поставен им от журито – Деница застана на точка разстояние от класирането. С грамоти за отличното си представяне в националната надпревара по философия са удостоени Нана Цонкова, Деница Красимирова и техният ръководител г-жа Светлана Иванова.

Виж още

Още новини

Вашият коментар