ВидеоГласът

Храмът в с.Сърнево отвори врати за Свето Кръщение

В село Сърнево днес е празник. Храм „Успение на Света Богородица” отвори врати  за Светото кръщение на малката Галена. Ритуалът по Светото кръщение извърши ставрофорен иконом Павел Гърбов. Родителите на Галена – Жана и Иван избират кръщението да се състои именно в храма в Сърнево, защото семейството им е тясно свързано с населеното място. Бабата на Галена по майчина линия е родом от Сърнево, а прабаба й и прадядо й са сред ктиторите на църквата при нейното възстановяване през 2003г. Те даряват камбаната, която се издига в двора на храма.

Своето Свето Кръщение Галена, която на 18 юни стана на две годинки, получи, показвайки характер и несломим дух. Нейният напевен гласец огласи вековната сграда, която от десетилетия не е ставала свидетел на първото и основно тайнство на Църквата, в което човек приема Божието благословение, ражда се „от вода и дух”.

„Взех ви я некръстена, връщам я християнка”, с тези думи кръстницата Дария върна на майката облечената в бяло след кръщението Галена.

Ритуалът споделиха близки на семейството, както и хора от селото. Сред тях бе и кметският наместник Гергана Кирова, която пожела на малката християнка да има щастливо детство, да бъде здрава, борбена и изпълнена с вяра и любов. Тържеството продължи в китния дом на семейството, който бе празнично украсен.

Виж още

Още новини

Вашият коментар