Гласът

Как се преборих с COVID-19?

„Не е достатъчно да имаш хъс, че ще победиш Ковид-19, ако нямаш до себе си страхотен лекарски екип, а ние в Карнобат имаме такъв“. Катя Димитрова пребори коронавируса, с помощта на лекарския екип на МБАЛ-Карнобат. Тя сподели с нас за симптомите си и за лечението й в болницата. Настанена е на 10 декември и на 21-ви е изписана. Възхитена е от отношението и грижите на лекарския екип. От 1994г. Катя Димитрова е управител на Голоетур -Сафари. Това, което й дава сили по време на битката с Ковид са мечтите й за организирането на нови туристически дестинации и най-вече грижите на карнобатските медици.

На 1 декември Катя Димитрова чувства болки в костите от коленете надолу, в тазобедрените стави. Тя е учудена, защото преди това е изследвала плътността на костите и тя е перфектна. Казва си:“Боже, какво става, сигурно матракът не е наред, трябва да го сменям“ . Обаче започва леко да покашля. Пие сироп и кашлицата й намалява, приема и други лекарства, взема цинк, обаче продължава да не се чувства комфортно. Обяснява, че на ден пие по две кафета, а през тия дни не е й върви кафето, няма апетит, не изпитва глад.
На 9-ти декември, решава да си направи PCR-тест. Обажда се на семейния си лекар д-р Кавалджиев за направление и отива в лаборатория „ЛИНА“. На другия ден тестът излиза положителен. Катя Димитрова продължава да се чувства некомфортно.
„Вечерта на 10-ти аз чувствам, че умирам… Не мога да дишам. Това беше около 22:00 ч., трудно говоря, казвам на голямата си дъщеря: Ани, аз умирам, не мога да дишам. А тя ми казва: Майко, веднага изпращам линейка. Линейката идва, мисля, че ще ме заведат в болницата, ще ми сложат някаква инжекция и ще ме върнат. Вземам ключа, а кучето ми остава заключено горе в стаята. Приемат ме в болницата. Казват ми, ако искам, да отида в интензивното в Бургас. Категорична съм: НЕ, оставам в Карнобат“.
Г-жа Димитрова споделя още, че никога не е имала високо кръвно, но в началото на заболяването от 110/70, се е покачило на 194/100.
„Пиша на вайбъра на кардиолога д-р Драгнев, понеже съм ходила при него, заради прескачане на сърцето и той ми беше изписал хапчета. Веднага ми писа да завиша дозите. След това започнаха лечението в болницата със системи и антибиотици- сутрин и вечер. Още на другата вечер дойдоха две страхотни „съквартирантки“, които са със същите диагнози. Познаваме се, от един град сме. В 19:00ч. ни слагаха системи, придружени с лекарствата, които трябва да вземаме“.
По време на престоя си в болницата Катя Димитрова е възхитена от грижите на целия медицински персонал.“Страхотен е екипът на д-р Колибаров.
Възхитена съм от отношението на д-р Колибаров, д-р Халваджиева, д-р Златанова, д-р Танева, д-р Андреева /детската лекарка/ и една студентка по медицина, кандидат доктор, толкова добро и внимателно момиче. Три пъти ми мереха кръвното и три пъти пращах резултатите на д-р Драгнев. Медицинските сестри – перфектни със системите и слагането на абокатите. Докторката, която е от Бърза помощ и дойде да ме вземе, се казва Христина Николова, тя също ми правеше системи и ми слагаше абокати. А санитарките… не разбираш, кога влизат, кога правят дезинфекцията, кога проветряват. Въобще целият екип е перфектен. Нямам думи. Възхитена съм!
Страхотна жертва правят докторите.
Като видим сестрите и санитарките, все едно виждаме космонавти. Всеки ден са с тежките маски и се жертват за нас. Докато бях там не съм видяла, че на някой те не са успели да помогнат. Благодаря им от сърце“.
Докато е в болницата, мислите й пътуват из цяла България. Десет дни и нощи тя не може да спи, но не се отчайва… През цялото време тя умува за маршрутите из България, за местата, които иска да посети със своите туристи – Лалетата в Турция и Принцовите о-ви…
След като е изписана от болницата Катя Димитрова е под карантина до 5 януари. Тя се чувства по-дорбе. На 13 януари отива на контролен преглед при д-р Халваджиева и разбира, че е в перфектно състояние.
„Казвам й :Докторе, аз съм свикнала много да бързам, а сега не мога да дам толкова бърз ход, бавно вървя. С усмивка тя ми казва: – Кате, така ще бъде до края на февруари. Организмът все още се възстановява“. Г-жа Димитрова сподели, че вече спи спокойно, храни се нормално, но интересно е, че все още няма афинитет към кафето.


Преборих Ковид на 81 години, но по дух се чувствам на 41 год.
„Не е толкова страшно, като имаш хъс, като не се отчайваш“.
За туроператорите Катя Димитрова разказа, че пандемията се отразява много зле. „Такава ситуация досега е нямало. На колегите ми им е омръзнало да стоят вкъщи и искат да разпуснат. Хората се страхуват да пътуват, но смятам, че към април месец нещата ще отшумят“. По отношение на първите маршрути тя споделя, че пътуванията ще бъдат повече в България, отколкото навън.
Катя Димитрова благодари и на Общината, за това, което е направила за всички нас, с разкриването на Ковид отделение.
„Не е достатъчно да имаш хъс, че ще победиш Ковид-19, ако нямаш до себе си страхотен лекарски екип, а ние в Карнобат имаме такъв. Да са ми живи и здрави и винаги така да ни помагат“.
След това изпитание, през което е преминала Катя Димитрова е категорична: „Не е страшно, но един съвет от мен. Още когато почувствате, че устата Ви съхне, защото аз имах чувството, че са ми изсипали едно горещо кафе в устата, когато устните Ви се лющят, когато имате лека кашлица, направете си веднага PCR и рентгенова снимка, докато не е станала двойна бронхопневмония. Никакво самолечение. Веднага потърсете лекарска помощ. Съветът ми е това да са лекарите в карнобатската болница. Благодаря на екипа на д-р Колибаров и д-р Халваджиева“.

Виж още

Още новини

Вашият коментар