Гласът

Карнобат е включен в туристическия пътеводител „По стъпките на Апостола“

„По стъпките на Апостола“ е първият туристически пътеводител, в който се показват местата, свързани с живота и организаторската дейност на Васил Левски. Началото на пътуването започва от Карлово и продължава през десетки други градове и села в България, Сърбия, Румъния и Турция. В книгата са проучени и подбрани паметни места, където Апостола на свободата е пребивавал.
Кратките текстове в книгата и илюстрациите показват местата, където Апостола е отсядал, включително къщата на Минко Неволин в Карнобат. Информацията, поместена в пътеводителя, е предоставена от Исторически музей – Карнобат: „Васил Левски два пъти посещава града и нощува у Киро Великов Драндаря. Второто посещение на Апостола е пряко свързано с подготовката за създаване на комитет. Къщата на Минко Неволин, където се укрива Левски, днес е административна сграда на Историческия музей“.


Целта на този пътеводител е да се покажат онези места, за които има достатъчно категорични данни в исторически документи и спомени, че Васил Левски е бил там – един, два или повече пъти. Пътеводителят включва и маршрути за екскурзии и планински походи, при които могат да се видят запазените тайни къщи, църкви и манастири, училища и читалища, дюкяни и ханове, където е пребивавал Апостола, неговите вещи, оръжия и документи в музеите, изградени монументални паметници и поставени барелефи и паметни плочи на места, където автентичните исторически и архитектурни ценности не са оцелели във времето.
Книгата „По стъпките на Апостола“ на издателство „Златен змей“ е на български и английски език.
Пътеводителят съдържа 160 страници, с цветни фотографии, географски карти и летопис с по-важните дати. Той е полезен и с туристически маршрути, които се предлагат – селищни, регионални, национални и планински. Предговорът е от Дора Чаушева, директор на Национален музей „Васил Левски“ – Карлово.
Изданието е резултат от труда на екип на Национален музей „Васил Левски“ – Карлово, в партньорство с РИМ „Васил Левски“ – Ловеч и БТПП.

Виж още

Още новини

Вашият коментар