Гласът

Карнобатлия предотврати телефонна измама преди дни

Тодор Трошев е човекът, който попречи на телефонни измамници да вземат от възрастна жена сумата от 35 000лв. За случая ни разказаха колеги на г-н Трошев, който е шофьор на ученически автобус в ОУ „Хр.Смирненски“. На 13 ноември, петък, около 16:10 часа той е в училищния автобус, спрян от северната страна на училищния двор. По това време се занимава с попълването на пътния лист за предстоящото пътуване в 17 часа. „Вратата ми е отворена, пиша пътния лист, чувам една жена да говори нещо, ходи напред назад, говори по телефона, на високоговорител. Ходи напред назад, няма никой по пътя, а тя приказва. По едно време чувам да казва: „Къде да ги оставя. Зад контейнера или пред контейнера“. А от телефона й казват да ги остави пред контейнера. Дават й инструкции да тръгне направо, че ще я срещнат на завоя и повтарят : „Сина ти умира“. А това се случва само на метри от автобуса. Гледам в огледалата, жената се наведе, остави нещо, но не мога да видя какво е то. Веднага ме жегна, че нещо се случва. Оставих пътните листи, слизам и виждам, че до контейнера стои торбичка, в която се подават увити в хартия пари. Поглеждам към жената и виждам, че тя е на възраст между 70-80 години. Уплашена до смърт. Повтаря: „Умира сина ми, умира сина ми“. Дори в първия момент викаше: „Ето баба парите, само сина да живее“. Аз й викам: „Бабо, аз искам да ти помогна, не да ти взема парите“. Тя помисли, че аз съм човекът, който трябва да вземе парите.

Тук, възрастната жена оставя торбичката с парите.

Взех телефона и чувам отсреща говори някаква жена. Казвам й: Вие, защо лъжите тази възрастна жена, а тя прекъсна разговора. Викам: Бабо, недей им вярва, това са мошеници. Огледах се, но не видях ни отпред, ни отзад някакъв човек, който да мине и да ги вземе тези пари.

Бабата, както стоя и се свлече на колене. Дигнах я, няма никой край нас, аз съм сам. Обадих се на 112, те ме свързаха с Карнобат. На 3-4 минути, нямаше и толкова, дойде патрулката, с двама полицаи. Обясних им какво е станало. Пред полицаите жената каза, че приготвената сума е 35 000лв. Хванаха се за главата. От разговора стана ясно, че жената е от Айтос, че от сутринта й звънят, тръгнала с такси, за да остави парите на посоченото място. „В случая, помогнах на една стара жена да не я ограбят. Късмет изкара, че бях там. Можеше да изгори с 35 000лв.“. Добавя, че е решил по Коледа да се срещне с нея, за да я види как е. „Поне аз мисля, че взех правилното решение. Защото, ако бях се скрил, както ми казаха, че е трябвало да направя и да видя кой ще вземе парите, щеше да стане така, че някой щеше да мине и да вземе парите с кола, да изчезне и аз нищо да не мога да направя. И да позволя да ограбят възрастната жена“.

След няколко дни с Тодор се свързва синът на възрастната жената. Пристига в града, за да благодари на карнобатлията. Обяснява, че хиляди пъти е предупреждавал майка си, обяснявал й да не се  доверява на подобни обаждания. Разказва, че възрастната жена непрекъснато благославя Тодор, за това, че е предотвратил измамата.

Това не е първият случай, в който Тодор Трошев трябва да действа бързо и да вземе правилното решение. Той е човекът, който пръв забелязва дима от покрива на училището, във фаталния 23.03.2016 г., когато огънят опожари втория етаж на сградата.  Категоричен е, че няма да забрави този ден: „Идвам за вечерния курс. Гледам, дими отзад. Погледнах първо парното – няма дърва, няма въглища. Парното не гори, а горе дими, ама дими яко“. Веднага влиза в сградата и заедно с чистачката започват да бият  звънеца. Веднага се обажда на пожарната. Никой не знае за пожара, всеки е в час. Учители и ученици излизат от стаите и питат какво става. По най-бързия и безопасен начин насочват учениците към изхода. Минути, след като всички са напуснали сградата, пада таванът на втория етаж.  

Смятам, че и в двата случая – и при пожара, и при опита за измама взех правилните решения, действах, според ситуацията, изпълнявайки своя човешки дълг.

Виж още

Още новини

Вашият коментар