Гласът

Кметът Георги Димитров: „Домашен социален патронаж и Детска млечна кухня в Карнобат ще продължат да работят“

„Тежка е обстановката в община Карнобат. И при нас, както в цялата страна, през последните 2-3 седмици се увеличава както броят на заразените с COVID-19, така и на хоспитализираните лица, при които е потвърдена коронавирусната инфекция“, коментира за Гласът на Карнобат кметът на Общината Георги Димитров. От началото на месеца, към 17 март, имаме 185 нови случаи на лица от община Карнобат, с положителна проба за COVID-19. За 16 и 17 март имаме регистрирани дневно по 16 нови случаи. Според РЗИ заболеваемостта е няколко пъти по – висока, защото има хора, които карат безсимптомно заболяването, други, имат леки симптоми и след бърз антигенен тест остават на домашно лечение.


Легловата база в отделението, което направихме за лекуване на пациенти с COVID-19 в МБАЛ – Карнобат, е на 100% заета. Имаме настанени за лечение 25 човека. Вече се използва и новият рентген, който бе закупен. Лекари, медицински сестри и санитари са на предела на силите си, но независимо от това се справят със ситуацията и полагат квалифицирани грижи и адекватно лечение.
Все по – малко са случаите, които насочваме за лечение в Бургас, където ситуацията също е много сериозна. Там легловата база в COVID отделенията е почти запълнена. За съжаление има случаи, при които инфекцията протича много бързо и краят е фатален.
-Г-н Димитров, на 22 март влизат в сила допълнителни противоепидемични мерки. Как ще се отрази това на живота в община Карнобат?

 • Целта на допълнителните противоепидемични мерки е контролът върху разпространението на коронавирусната инфекция да продължи да бъде ефективен. Допълнителните противоепидемични мерки влизат в сила от понеделник, 22 март, за 10 дни – до 31 март. Както в цялата страна, така и в община Карнобат се преустановяват посещенията в заведенията за хранене и развлечение, като единствено се разрешават доставките и вземането на храна за дома и офиса. В хотелите изхранването на гостите ще става по стаите. Не се разрешават посещенията в игралните зали и казината. Търговските обекти тип МОЛ също няма да работят, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, дрогериите, банките, застрахователите, офисите на телекомуникационните оператори и др. Няма да бъдат допускани посещения във фитнес центровете и залите за групови занимания, плувните басейни, кината, театрите, музеите. На събирания и тържества от частен характер се допуска присъствието на не повече от 15 души. Учениците преминават на обучение в електронна среда. В рамките на 10 дни децата няма да посещават детски ясли и градини, образователни и езикови центрове. Тези и други мерки са залегнали в Заповед на министъра на здравеопазването. На практика, всичко онова, което можем да наречем с общото понятие – обществен живот, се прекратява. Остават да работят пазарите, но при въвеждане на строги ограничителни мерки – дистанция, еднопосочно движение на потока и т.н.
  В търговските обекти, които остават отворени, ще трябва ст-риктно да се спазват съответните противоепидемични мерки – задължително носене на предпазни маски, ограничаване броя на хората вътре, спазване на необходимата дистанция, дезинфекция…
  -Г-н Димитров, ще работят ли социалните услуги Домашен социален патронаж, Детска млечна кухня?
  -Факт е, че Карнобат е един от най-социалните градове в България. Ние имаме 13 – 14 социални звена. В същото време се оказа, че силната социална дейност е нож с две остриета. Ние имаме заболели и карантинирани, включително и в социалните си заведения и услуги, в общинска администрация. Това налага реорганизация и прегрупиране на силите. Част от кухненския персонал на детските градини ще бъде пренасочен към Домашен социален патронаж и ще се включи в ежедневната дейност на звеното.
  Домашен социален патронаж няма да бъде затворен. Неговите услуги се ползват от около 500 човека всеки ден, включително болните в МБАЛ -Карнобат, потребителите на Обществената трапезария. Това се отнася и за Детска млечна кухня, където ще продължи ежедневното приготвяне на храна за най-малките. Тези две структури ще работят на всяка цена. Налага се, в такава обстановка, да вземаме бързи и гъвкави решения, за да не спрем основни дейности за осигуряване на услугите и нормалните условия на живот на гражданите. Потребителите, които ползват услугите на патронажа, в преобладаваща си част са самотни хора, които сами не биха могли да се обслужват, да си приготвят храна.
  -Защо според вас трагедията с младото семейство в Карнобат, което загуби битката с COVID-19, предизвика такъв интерес?
 • Не е нормално, вместо морална подкрепа, близките да бъдат подлагани на морален тормоз. Трагедията не бива да става медийна сензация. В момента ние трябва да проявим човешка солидарност.Всичко друго – задаването на въпроси, предлагането на помощ – е на втори план. Поднасям искрените си съболезнования на семейството. Призовем всички към съпричастност. Не бива, в търсенето на сензация, да се натрапва една непоискана подкрепа.
  -Вашият апел към хората в общината?
  -Той няма да се различава от това, за което апелирах преди една година, на днешния ден – 18 март, в интервюто, което ми взехте. Пак ще повторя: Хора, пазете се. Няма кой да ни опази, ако ние не се пазим.

Виж още

Още новини

Вашият коментар