Гласът

Кметът на Карнобат: „ПАЗЕТЕ СЕ! Ако сами не вземем мерки да се опазим, няма кой друг да ни опази“

Каква е противоепидемичната обстановка в община Карнобат? Спазват ли се мерките? Четете в интервюто с кмета на община Карнобат – Георги Димитров.

-Г-н Димитров, каква е противоепидемичната обстановка в община Карнобат? Справяме ли се със ситуацията?

-Все още мислим, че владеем ситуацията в общината, въпреки данните от последните 24 часа. По данни на РЗИ-Бургас, за последното денонощие, към 24 часа на 3 декември, в община Карнобат има 43 нови случаи на заразени с COVID-19. Данните, отнесени към другите общини в областта, показват, че Карнобат е сред водещите в Бургаска област по брой на заразени. За съжаление, вече имаме и няколко смъртни случаи.

В отделението  в МБАЛ –Карнобат в момента са настанени 23-ма човека, от които в по –тежко състояние са двама или трима, които са под постоянно наблюдение. Имаме пет човека от персонала на болницата, които са с положителни проби за COVID-19. Към настоящия момент разполагаме с необходимите медицински специалисти, в това число лекари, медицински сестри и санитари. Макар че на някой от лекарите, като д-р Халваджиева, вече им е много трудно. В отделението помагат д-р Танева, д-р Драганов, влиза и д-р Колибаров. Прекланям се пред труда, волята и силата на тези лекари.

-Каква е ситуацията в Дом за възрастни хора с деменция в с.Огнен?

-В дома, преди десетина дни, направихме на всички бърз антигенен тест за коронавирус, след това Пи Си Ар тестове. Резултатите показаха, че всички потребители са с положителни проби за COVID-19, както и няколко човека от персонала.  Към днешна дата от персонала има само един човек с положителна проба, всички останали са излекувани. От потребителите една жена е настанена в болницата в Карнобат, двама потребители, които са в по – сериозно състояния, без опасност за живота към настоящия момент, са настанени в МБАЛ –Бургас.

В социалното заведение се премина на специален режим на работа, защото не може всичките потребители, които са над 40 да ги настаним в болницата. Ние не разполагаме с толкова легла в отделението. Съгласувано с РЗИ – Бургас, д-р Паздеров, д-р Григорова оставихме всички на лечение в социалния дом. Предписано им е адекватно лечение, персоналът работи на седмичен режим. Няма място за паника. Смятаме, че към настоящия момент овладяваме ситуацията.

Спазват ли според вас гражданите наложените мерки?

-Проблем е, че независимо от строгите мерки, които бяха въведени от правителството, една значителна част от нашите съграждани не ги спазват. Това дава възможност за дифузното разпространение на инфекцията.

Проблеми има навсякъде. Не можем да говорим за огнища.  В общината също имаме няколко служители, които са с COVID-19, няколко кмета и кметски наместници минаха през отделението и вече са излекувани. Няма застрахован човек. Опитваме се максимално да спазваме мерките и да следим за тяхното прилагане. Правим това, доколкото можем, чрез нашите структури, Обществен ред, макар че основните правомощия са на Полицията и РЗИ.

Разбирайте, че на територията на общината трудно могат да бъдат обхванати всички търговски обекти, улиците, за да бъде ограничено движението. Забранили сме достъпа до пенсионерски клубове, спортни зали. Заведенията за обществено хранене и кафетата са затворени. Зелените коридори, така, както са обявени от правителството, може би с малки изключение, се спазват. Хората не възразяват, възприеха ги съвсем спокойно.

Няма как да контролираме семейната среда. Това, което виждаме напоследък е, че една голяма част от заразените са в резултат на техни близки контакти в семейна среда и трудови колективи.

-Вашият апел към гражданите?

-Последните 15 дни забелязвам, че хората, като се разделят, след среща, вместо  „Довиждане“ или „Чао“, сега си казват ПАЗЕТЕ СЕ! И аз това казвам на жителите на община Карнобат: ПАЗЕТЕ СЕ! Ако сами не вземем мерки да се опазим, няма кой друг да ни опази.

Виж още

Още новини

Вашият коментар