Гласът

Мини сметище си спретнаха в центъра на кв.“Красно село“

Този път сметището не е дело на живеещите в покрайнините на Карнобат. Дело е на хора, живеещи в центъра на кв.“Красно село“, в района на  ул.“Андрей Пенев“. Те превърнаха площадката до контейнерите в мини сметище. Най -вероятно някой е решил да почисти дома си и да се отърве от непотребното, трупано с месеци. И най – лесното – струпвайки го до контейнера. Гледката е потресаваща – разпилени кашони, чували, непотребни вещи.

Работниците от почистването разказват, че тази гледка е всекидневна, на различни места в града. Обясняват, че хората трупат непотребното, без да им мигне окото и чакат някой да се погрижи за него. Тъй като тези боклучи не могат да се извозят със специализирания автомобил за сметосъбиране и сметоизвозване, се налага да се организира допълнителен превоз с камион. За целта има график за отделните райони. Докато дойде ред на дадената улица, където вече има умишлено струпано мини сметище, съседите започват да звънят и да подават сигнали в общината. Започват да обвиняват, че общината не си е свършила работата, че не е почистила боклуците. Но не търсят вината в този, който си е позволил да струпа боклука.

А съгласно наредбите гражданите и фирмите могат да изхвърлят в контейнерите само отпадъци от бита, тоест ежедневно генерираните от домакинството боклуци. Такива, които събираме в кофите за отпадъци.

Едрите битови отпадъци, които решаваме да изхвърлим, трябва да ги сортираме по вид и да ги отнесем до Претоварна станция – Карнобат, където ги вземат, без да се налага да плащаме такса. Единство такса се дължи, когато се транспортират строителни материали и земна маса.

Сред честите нарушители са и фирмите, извършващи търговска дейност. Една част от тях продължават, въпреки предупрежденията, да изхвърлят кашоните от стоката в контейнерите или ги трупат до тях. Така за часове контейнерите се пълнят и няма място за битовия отпадък. По Закон за целта те трябва да имат сключени договори с фирми, които да вземат от тях хартиените отпадъци.

И какво се получава. Докато всеки  – фирми и граждани се правят на тарикати, около нас ще прилича на сметище. И все ще чакаме някой да се погрижи, все някой ще ни е виновен.

Виж още

Още новини

Вашият коментар