Гласът

На Спасовден в с.Козаре освещават параклиса Възнесение Господне

Параклисът Възнесение Господне в карнобатското село Козаре ще бъде осветен на Спасовден, на 2 юни, от 11 часа. Църковното настоятелство кани всички, свързани със селото, приятели и съмишленици да присъстват на този важен за населеното място момент. За прекрасния повод в с.Козаре се готвят да посрещнат гости от близо и далеч, с курбан за здраве и берекет, който ще бъде в двора на кооперацията.


Идеята за изграждането на параклиса се ражда преди години. За целта е сформирано църковно настоятелство, председател на което е Иван Янев, човекът, положил основите на Земеделска кооперация „Напредък“, с. Козаре.
Днес, неговата и на съмишлениците му мечта, вече е реалност. Осъществява я сегашният управителен съвет на кооперацията. Параклисът е изграден изцяло със средства на кооперацията. Прави се за хората, ще бъде дарен на църквата, за да стане притегателно място в селото.


Решено е още да се възстанови и традицията на Спасовден да се прави и селският сбор, който в миналото е събирал всички, свързани с Козаре. „Искаме да живне нашето село, което е най-малкото в община Карнобат, да не позволим да изчезне от картата, да започнат да се връщат хората в него“, споделят от управителния съвет. Хиляди са хората, чиито корени са свързани със с. Козаре. Стотици все още милеят за родното място на своите родители и таят надежда, в един момент да върнат живота в запустелите селски дворове.
А мечтата на козаревци е отново селото да се изпълни с детска глъч, както в онези недалечни времена. Затова и ръководството на кооперацията полага усилия да поддържа жив духа в селото.
С поддръжка на параклиса и занапред се ангажира кооперацията, нейни служители ще го отварят в делнични и почивни дни. През идните дни предстои да бъде направено и озеленяване на района и той да се превърне в оазис сред селската шир.

Виж още

Още новини

Вашият коментар