Гласът

Общински съвет -Карнобат не гласува мерки за подкрепа на бизнеса

Предложението на кмета Георги Димитров бе с 50% да се намали наемната цена по договори, сключени между община Карнобат  и наемателите, от приложен списък към докладната, за периода 13 март-13 май 2020г. В това число влизат и наематели, имащи договори с „Общински имоти-Карнобат  – малки и средни предприятия, които са ограничили или преустановили дейността си, по време на извънредното положение. Предложението обаче не намери разбиране сред част от съветниците, които приеха почти единодушно решенията по останалите 28 докладни записки на сесията на 27 май. Но тази, касаеща подпомагането на малкия и средния бизнес, имащ наемни отношения с община Карнобат, разбуни страстите. Живка Гроздева от „Българската пролет“, Аспарух Иванов БСП и Мирослав Спасов БСП в общи линии изразиха становище, че списъкът трябва да се прецизира, защото не върху всички фирми кризата е оказала влияние. От общинска администрация уточниха, че в списъка не влизат –аптеки, банки, мобилни оператори…

От подготвената докладна записка стана ясно, че с част от наемателите – 17 на брой, преустановили дейността си в следствие на мерките и ограниченията, наложени по време на извънредното положение, общината е подписала допълнителни споразумения, съгласно които, считано от 13 март е спряно изпълнението на задълженията по договорите, включително и заплащане на наемна цена.

„Прилагането на противоепидемичните мерки дава отражение върху бизнеса и на останалите наематели, най – вече малки и средни предприятия, с обекти на територията на общината. Част от тях са преустановили дейността си, а други са я ограничили. За да ги подкрепим в усилията им за справяне с кризата, породена от създалата се икономическа обстановка и за оцеляването им, предлагам на наемателите на общински имоти – малки и средни предприятия, да бъде намален размерът на месечните наемни вноски, за периода на обявеното извънредно положени“, се посочва в докладната записка.

Това трябваше да стане след подаване на искане от страна на наемателите и при условие, че нямат изискуеми задължения към община Карнобат.

Докладната записка бе оттеглена и вероятно ще бъде разгледана на следващо заседание.

Виж още

Още новини

Вашият коментар