Гласът

От утре са в сила нови противоепидемични мерки за област Бургас

В РЗИ-Бургас за периода 09.03.2021г. са регистрирани 444 нови случаи на лица от област Бургас, с положителна проба за COVID-19. 33 са случаите за община Карнобат за този период. На свое заседание на 10 март Областният щаб за борба с COVID-19 обсъди и прие мерки за ограничаване разпространението на вируса на територията на област Бургас. Очакванията на здравните специалисти са тази вълна да бъде по-голяма от декемврийската, което ще изисква повече легла и ще натовари  лекарските екипи. Бургаска област е в червената зона с 530:100 000 заразени, най-голям е броят им в община Царево – 1500:100 000 и община Поморие – 1600:100 000.

Изключително бързо се изчерпват болничните легла, въпреки че същите са увеличени. Директорът на УМБАЛ – Бургас д-р Бойко Миразчийзки сподели с тревога, че новооткритите на 8 март 20 легла, към 10 март вече са изчерпани.Предвижда се броят на болничните легла в Бургаско да бъде увеличен на 500. Ще разполагаме в УМБАЛ-Бургас с 180 легла за Ковид, УМБАЛ „Дева Мария“ – 30, МБАЛ „Бургасмед“ – 55, Белодробната болница – 40, „Лайфхоспитал“ – 33, МБАЛ „Маджуров“- 20, „Сърце и мозък“- 4, КОЦ- 40, МБАЛ-Айтос- 20, МБАЛ-Карнобат 25, МБАЛ-Поморие- 30.

Ситуацията налага предприемане на допълнителни мерки на местно ниво, които да обърнат негативните тенденции. Със заповед на директора на Регионална здравна инспекция д-р Георги Паздеров от 12.03 до 26.03.21 г. влизат в сила следните противоепидемични мерки:

Преустановяват се присъствените учебни занятия в училищата и центровете за подкрепа на личностно развитие за учениците от 5 до 12 клас. Същите преминават в електронна среда на обучение. Мярка влиза в сила от 12.03 до 26.03.21 г.

Преустановява се провеждането в присъствена среда на всички групови и извънкласни занимания и дейности, дейности по интереси, занимални, екскурзии, спортни празници и други, организирани от училищата за всички възрастови групи;

Преустановяват се присъствените групови занятия в езиковите центрове, образователните центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица;

Посещението на детска градина за децата в задължителното предучилищно образование ще се осъществява по преценка на родителя, като от РЗИ ще издадат предписание до директорите отсъствията да са допустими;

Задължително носене на защитни маски в закрити и открити обекти с обществено ползване и предназначение. Забраната не се отнася за улици, площади, градини и паркове. За пример задължително е носенето на маска при посещение на открит пазар „Краснодар“.

Намаляване на работното време на заведенията до 22 ч. и забрана на жива музика и DJ. Музиката следва да е само фонова.

Не се допускат посещения на малолетни и непълнолетни лица в молове, кафенета, ресторанти и развлекателни заведения без пълнолетен придружител;

Не се допуска организирането и провеждането на тържества от частен характер- сватби, кръщенета, погребения и др. с присъствие на повече от 10 човека.

В момента в област Бургас е преустановен и плановия прием в болница, плановите операции и свижданията.

Щабът обсъди и действия, в случай че броя на заболелите на 100 хил. души надхвърли 600. При такъв развой може да се премине към преустановяване работата на детските градини и яслите, затваряне на театрите и др. Към настоящия момент, до достигане на горните цифри, търговските центрове тип мол, фитнес залите, театрите, детските градини и яслите продължават да работят. Същите ще бъдат обект на строг контрол за спазване на мерките.

В Областния щаб за борба с COVID-19 участват широк кръг здравни експерти- представители на всички болнични заведения в областта, кметовете на 13-те общини, началникът на Регионално управление образование, МВР, Спешна помощ.

Виж още

Още новини

Вашият коментар