Гласът

Проф. Атанас Ковачев с апел към бизнеса за възстановяване на изгорелия физкултурен салон в ОУ“П.Р.Славейков“

Почетният гражданин на Карнобат чл.-кор. на БАН, проф. арх. АТАНАС КОВАЧЕВ, доктор на архитектурните науки се обръща с АПЕЛ към гражданите на Карнобат и основно към бизнеса на нашия град – „призовавам да помогнем за възстановяването на това, което огнената стихия отне“. Минути след като разбира за инцидента в ОУ „П.Р.Славейков“, проф. Ковачев се свързва с кмета на Общината и заявява своята готовност да изготви Проект – Дарение за реконструкция и озеленяване на училищния двор и паркоустрояване на средата за обучение и рекреация.

АПЕЛ от Почетния гражданин на Карнобат чл.-кор. на БАН, проф. арх. АТАНАС КОВАЧЕВ, доктор на архитектурните науки
В ранната зимна утрин на 7 декември 2021 година, подготвяйки се за новия ден и както винаги бързайки за Лесотехническия университет, включих първите новини в 7:00 часа. Телевизионните канали предаваха, че през нощта в Карнобат голям пожар е бушувал в училище „Пeтко Рачев Славейков“. Включи се и кметът на Общината – г-н Георги Димитров и разказа за ситуацията и взетите бързи мерки. Пожарът е потушен, но, огнената стихия е нанесла своите поражения – съобщаваха от екрана. Слава Богу, помислих си, няма жертви, защото пожарът избухва през нощта. Това е най-важното – всичко друго ще се оправи.
Първата реакция на съпричастност от моя страна беше да помогна, но как, с какво? Позвъних на кмета. Ситуацията наистина беше тежка. Трябваше да се действа много бързо. Виждайки кадрите от телевизионните предавания оцених, че нанесените щети в дворното пространство са големи – пожарникарите са изпълнили своите задължения по гасенето на пожара, но почти всичко от двора и настилките е унищожено – спасявали са това, което може да се запази. Виждах сълзите в очите на децата, виждах мъката в очите на учителите. Предложих на кмета да направя Проект – Дарение за реконструкция и озеленяване на училищния двор и паркоустрояване на средата за обучение и рекреация.
Спомнях си, че през 2016 голям пожар бушува в училище „Христо Смирненски“, Карнобат и тогава дадох своята лепта за възстановяването му – направих Проект – Дарение за възстановяване на училищния двор, който беше отлично изпълнен. Много пъти получавах покани от децата и ръководството на училището за участие в различни техни мероприятия. Пазя тези покани, но уви, времето все не стигаше. За мен беше въпрос на чест и морал, на гражданска позиция да помогна! В архива си пазя Благодарствени писма, подписани от Директора на училището г-жа Ст. Вълева – написани силно и емоционално, написани от сърце. Но, аз нищо толкова голямо не бях направил, мили хора. Аз просто изпълних гражданския си дълг.
И сега отново обещавам да подаря своя проект и моя труд за нашия град, за всички вас учители и ученици с много любов и човешка съпричастност! Животът продължава, мили мои съграждани!
Обръщам се с АПЕЛ към гражданите на Карнобат и основно към бизнеса на нашия град – призовавам да помогнем за възстановяването на това, което огнената стихия отне. Но да помогнем веднага, днес, неотложно. Мисля, че всеки карнобатлия би постъпил така, би действал според своите сили и възможности. Искам заедно да върнем блясъка в очите, усмивките по лицата на учениците и учителите. Нали за това сме хора!
Съдбата ни изправя пред много предизвикателства, за да кали волята ни, да ни направи по-силни.
Докато сме заедно, докато сме единни и сплотени има надежда да бъдем по-добри в този дяволски труден живот!

Виж още

Още новини

Вашият коментар