Гласът

Стилиян Илиев: „Чувствам се на мястото си в пожарникарската професия“

14 септември е датата, на която пожарникарите честваха професионалния си празник. Карнобатските огнеборци го посрещнаха с гордост и самочувствие, защото тогава получават най-много поздравления за дейността си. На следващия ден бяха изправени пред много сериозно изпитание. Възпламени се сграда в близост до жилищна кооперация и множество къщи. Но огнеборците се изправиха пред предизвикателството с доблест и саможертва и успяха да потушат огъня. Всички, които живеят в близост до пожара, изказват своите най-искрени благодарности към пожарникарите.
Повлияни от този празник, ще ви представим най-младото попълнение в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр. Карнобат – Стилиян Илиев. Завършил е висшето си образование в Национален военен университет „Васил Левски“ гр. Шумен. Споделя, че да стане огнеборец не е била детската му мечта, но с течение на времето това е било нещото, което го е придърпало към себе си. Да се сблъскаш лице в лице с бедствията не е никак лесно. Но Стилиян и неговите колеги не се притесняват от това и показват завидни умения, когато се изправят пред опасността.

– Професионалният празник на пожарникарите беше на 14 септември. Как го прекарахте? Вълнението беше ли голямо?

– В периода 13-19 септември отбелязахме „Седмица на пожарната безопасност“ и чествахме нашия професионален празник, който е на 14 септември. Мероприятията, които проведохме бяха насочени към повишаване културата и информираността на населението в областта на пожарната безопасност, ден на отворените врати и популяризиране на всички дейности, осъществявани от пожарникарите. Вълнението в този период винаги е било голямо, предвид интереса към нашата професия, най-вече от млади хора.

– Разкажете малко за себе си?

– От 2019г. съм пожарникар в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр. Карнобат. Конкурсната процедура беше тежка, подготвях се за нея близо шест месеца, понеже преминаваме през няколко етапа. Първо е физическата подготовка, след това психологическо изследване, което е на два етапа, и накрая е заключително интервю от комисия. След като спечелих конкурсната процедура преминах и първоначално професионално обучение в Центъра за специализация и професионална подготовка в гр. Варна. Обучението е шест месеца и ни подготвя за изпълнение на всички дейности, които са ни вменени със Закона за МВР.

– Настоящата Ви професия била ли е детската Ви мечта?

 – Детска мечта не бих казал, но с течение на времето тази идея започна да изниква в съзнанието ми и мога да кажа, че се чувствам на мястото си в тази професия.

– Усъвършенствана ли е пожарната техника?

– През последните години получихме нова пожарна техника (пожарни автомобили), която обезпечава нашата дейност. Надеждността и изправността на техниката са от изключително значение за своевременното реагиране на сигнал за произшествие. Определено мога да кажа, че разполагаме със съвременна и надеждна техника.

– Каква позиция сте заели в местната пожарна?

– В момента заемам длъжността пожарникар. Службата ни е устроена така, че когато човек има желание и качества може да израства. Разбира се, всичко се случва чрез конкурсна процедура. В момента като най-млад служител съм се фокусирал върху усъвършенстване на професионалните умения. Имам удоволствието да работя със страхотен колектив, от който се уча всеки ден.

– Вашата работа е екипна. Как успяхте да се стиковате и как помагате на екипа да поддържа положителни взаимоотношения?

– Екипната работа е от първостепенно значение за нашата професия. Ние реагираме не само на сигналите за пожари, но и на тези за възникнали бедствия и катастрофи. Решенията, които се вземат, трябва да са бързи и безопасни – да не се застрашава живота на никого. При ликвидиране на произшествие всички наши действия са взаимосвързани и от тях зависи изпълнението на поставените задачи. Без екипна работа няма как да ликвидираш сам едно произшествие. Добрите взаимоотношения в екипа се създават както по време на самата ни работа, така и чрез множество дейности, които извършваме в извънработно време.

– Какво сочи статистиката за пожарите това лято в Община Карнобат?

– Лятото е най-пожароопасният сезон и сигналите за произшествие са ежедневие. Често се случва да провеждаме продължителни оперативни действия и да сме на дадено произшествие няколко дена подред, сами видяхте каква беше обстановката в страната това лято. Само за месец август сме реагирали на 57 сигнала за произшествия.

 – Какво Ви дава най-голямо чувство на удовлетворение от работата Ви?

– Най-голямо удовлетворение получавам от благодарността и самите изражения на хората, след като си им помогнал. Обучението на деца за формиране на поведение при пожари е също дейност, която ми харесва.

– Какво е ежедневието за един пожарникар?

– Нашата работа е много динамична и почти винаги денят не протича така, както е плануван. Сутрин проверяваме техниката, с която носим оперативно дежурство, за нейната изправност, след това провеждаме планувани занятия и тренировки, както и други поставени задачи за деня. През цялото това време сме в пълна готовност за реагиране на сигнал за произшествие. Имаме условия и за поддържане на физическата си форма, понеже тя е важна за нашата професия.

– Коя е най-привлекателната част от това да бъдете пожарникар?

– Тук ще цитирам един от основателите на пожарното дело в България Юрий Захарчук: „Пожарникарят блести не с каската, а с духа и професионализма си! Хуманността на професията пожарникар е не просто самопожертвувателността, а умението да победиш огъня, за да спасиш ближния си“.

 Кой е най-малко привлекателният аспект на това да станете пожарникар?

– Като минус на професията бих посочил това, че често се случва по време на празници да не си до семейството си.

– Как се виждате след 10 години?

– Най-малкото ще съм с десет години по-голям, по-мъдър и по-улегнал. Надявам се след десет години да съм същият щастлив и положителен човек и да ме обкръжават същите хора.

Стажант-репортер: Магдалена Динева

Виж още

Още новини

Вашият коментар