Карнобат

10 младежи от СУ“Св.св.Кирил и Методий“ получиха своите отличия от Международната награда на херцога на Единбург

Те са първите в Карнобат ученици, с бронзови значки и Сертификат от наградата на херцога на Единбург. Те им бяха връчени лично от изпълнителния директор на Наградата в България Любомира Велчева, на специалното събитие, което се проведе на 27 октомври, в гимназията.

Бронзовите герои са: Хюсеин Адем, Наталия Русева, Савина Върбанова, Симона Русева, Светлозара Савова, Ирен Али, Жельо Желев, Даниела Върбанова, Григор Божанов и Чанко Върбанов. Всеки един от тях, използвайки сегашните предизвикателства, създаде нови възможности, включвайки се в приключението. При получаването на значките младежите споделиха, какво са спечелили с участието си в наградата: постоянство, отговорност, търпение, нови приятелства, увереност…


Международна награда на херцога на Единбург е водеща международна младежка програма за личностно развитие и постижения. Дава достъп на младежи между 14 и 24 годишна възраст до глобална рамка, която им предоставя възможност да учат и да растат чрез неформално образование, работейки за международно разпозната акредитация. Участниците в нея се състезават със самите себе си, като предизвикват собствените си убеждения за това на какво са способни и до къде най-далеч могат да стигнат. Постигайки целите си, те развиват умения и качества, които остават за цял живот.


Наградата развива уверени, отговорни, мислещи, иновативни и ангажирани младежи, като им създава възможности да взимат решения, да развиват умения, да бъдат физически активни, да доброволстват в своите общности и да преживяват приключения. Участниците избират активности в направленията: Умения, Физическа активност и Доброволчество и преживяват Приключенско пътуване.

Програмата се състои от 3 нива – Бронз, Сребро и Злато, които се различават по своята минимална продължителност.
Изпълнителният директор на Наградата в България Любомира Велчева пожела на Младежите да не се отказват и да продължават напред, за да се видят на ниво Сребро. „Голямо удоволствие е да работим с вашето училище. То е много специално за нас, защото, за един цикъл на наградата, за една година, постигнахме много голям успех с вашите участници.

Благодарни сме, че разгръщате потенциала на младите хора и училището расте, заедно с наградата и наградата расте, заедно с Вашето училище“, споделиха гостите. Те получиха от преподавателя Соня Христова – Лидер в Наградата, символа на СУ“Св.св.Кирил и Методий, плик с марката на училището, валидирана от Български пощи и албум, разказващ за 150 годишната му история.


„Бях сигурна, че искам да стана Лидер в програмата, защото на учениците им трябва някой, който да вярва в тях. Да им покаже хоризонта, да им заговори за звездите… Това Наградата успява и да валидира. Вярвам, че участието на младежите им носи ползи, увереност, нови приятелства, покорени върхове, универсални житейски умения, знания и нови мечти. Като най-важен в Наградата припознавам принципа, че това не е състезание между участниците, а всеки се стреми да бъде по-добър от себе си вчера. Последователността и отдадеността, които програмата изисква, вярвам, ще бъдат от изключително значение за младежите в бъдеще“, споделя Ирина Танева, лидер в Наградата от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ гр. Карнобат.
С церемонията по награждаване на младежите, постигнали ниво Бронз в програмата се отпразнува успехите им, усилията, които полагат за изграждането на един по-добър свят и положителните стъпки, които предприемат във време, в което светът има нужда от тях повече от всякога!

Виж още

Още новини

Вашият коментар