Карнобат

15. 09. 21. в СУ„Хр. Ботев“ Карнобат – едно удържано обещание за професионализъм

„Моите яке, елек и панталон с цвят на небе.  Да, сякаш самото небе ги облича. За миг ме поглежда лазурно над ревера на вдигнатата яка. Така светло. Като удържано обещание. Или kато ден за усмивки“ –  казва Светлин Иванов. Точно така усмихнато започва  денят ни с виртуалното пътуване на 15.09. 2021г. в СУ „Христо Ботев“, гр. Карнобат.  И  продължаваме срещата ни,  изникнала в лекота – позната и нова, неизчерпаема като живота на книгите. Защото пътуванията и книгите са безстрашни и храбри в посланията си. Те трансформират.  А ние приемаме и променяме един малък град, устремен  в своето плаване, едновременно със стартиралия  „Поход на книгите“ от  Асоциация „Българска книга“, в който известни личности говорят за ценността на книгите. И така разстоянието в този миг между Сицилия и нашето училище в Карнобат се  оказва мост между два острова, свързани  по дух   на две различни места на планетата, „взаимно очаровани един от друг“.  Кой е нашият гост Светлин Иванов – Lauber?

Импулсивен, щедър и смел пътешественик, артист и творец, роден във Варна, завършил Националната музикалната академия с най-високо отличие. Мегаполит, автор на текстове и снимки в престижните списания „Осем“  и „Интериор дизайн магазин“, сътрудничещо си със световни архитекти.  И тук попадаме със Светлин на една вибрация, защото отдавна сме погледнали Новото в очите. Училищният ни дизайн  притежава безупречност  и  привлича радост в пространството. А това е най-важно за учениците.

Той е богат и в своите културни преживявания, докоснал се е и до света на Шекспир, Ахматова и Мураками не само на теория. „Достатъчно“ е знакът, характеризиращ живота на Светлин, имал шанса да обиколи няколко пъти света и да бъде на места като Антарктида, Бора Бора, Великденски остров,  Перу, Монголия, Нова Зеландия, Сахара, Намибия, Зимбабве, Япония … „И още поне стотина, които пропускам!“ – добавя през смях той. Светлин говори свободно 4 езика и притежава „мълниеносната способност да превръща всяка житейска ситуация в печеливша“ – още един критерий, по който нашия разговор потича в синхрон като планински ручей – естествен и кристален.

Най-добрата житейска подготовка е да учиш в авторитетна среда ни разказва Lauber, каквото той открива и в нашето училище, и си припомня годините назад, прекарани сред легендарни таланти и  характери. Време, което е отминало, но е съхранило едно неподминато:  „Обичам те!“. За това Светлин избра да прибави към видео обръщението си към нашите ученици по случай Първия учебен ден и стихотворението „Заклинание“ от Н. Христозов, за да напомни, че знанието, слято със сърцето е най-големият залог за успех в живота! Светлин ни отвежда и към премълчаните разкази в училищните коридори: за слънчевите лъчи, връхлитащи  прозорците, разпилени по стените и шкафовете. Напомня ни да не загубим човешкото в себе си и  безгрижния смях, разстелен като прилив в тях. И… как нечия учителска усмивка спасява и малките свити в ъгъла деца, за да не се почувстват смазани от страшната присъда на силните, да са част от масата и да не могат да живеят в своята различност.  Между цветните интерактивни стени, между звънците и закъсненията, училищните коридори – са и истинските пътеки на влюбени –  поглед изпод дългите мигли и беглото докосване до витрината с грамотите. Най-красивата тийнеджърска несигурност с най-очакващите удари на сърцето. Коридорите на едно училище са ненаписани книги с хиляди страници от отлитащо детство. Между светлината и сенките. Между цветовете и  останалия живот, защото Пътят  започва оттук. За Големия скок Светлин орисва всички наши ученици да открият къде е  силата им и в кои предмети искат да инвестират от себе си. Да открият онези преподаватели, които  искат да се борят заедно с тях  за  бъдещето им! А такива в нашето училище не липсват. Не зад една биография се крие личната история на всеки учител, превърнал живота на учениците в израстване и извън  класната стая.

На добър час СУ „Хр. Ботев“,  Карнобат през новата 2021/22 учебна година!

Виж още

Още новини

Вашият коментар