Карнобат

Аспарух Иванов БСП:“ Бих нарекъл този бюджет- бюджет на компромиса“

Трима от съветниците на столетницата в града гласуваха против Бюджета за 2020 на община Карнобат. От трибуната, от името на БСП-Карнобат говори Аспарух Иванов.  Той обясни, че от партията настояват за една стратегия, с помощта на която да се задържат  младите хора в града.  „Една от точките в тази стратегия е стимулиране, по някакъв начин на деца, завършващи 12 клас, които отиват да следват медицина, да се обвързват, евентуално с някакви стипендии, които да ги ангажират в последствие, след тяхното успешно завършване, да дойдат и да работят в болницата в Карнобат. Болницата в Карнобат е със застаряващи специалисти. Вярно, че са големи специалисти, но са застаряващи. В един момент там ще се случва същото, което се случва и в образованието. Липса на кадри“.

Мнението, на групата общински съветници от БСП е, че е крайно време да се заложат едни ясни приоритети в управлението на общината, а не всяко нещо да се решава в последния възможен момент и на пожар. И обясни: “Още с първоначалната рамка, средствата, които се отделяха за здравеопазване, бяха крайно недостатъчни и вече трябваше да входираме искане от групата на БСП , за увеличаване, за закупуване на два апарата за хемодиализа и рентген, за да може да се запазят съществуващите клинични пътеки, от които болницата генерира най-голям приход. Въпросът ми обаче е, че рентгенът, с който разполага към момента болницата е произведен през 87 година. Предполагам, че индикациите за неговото излизане от строя, едва ли са от преди два или три месеца Защо беше необходимо да се действа на пожар, а не бяха взети мерки още преди година, две или три? Същото се отнася и за апаратите за хемодиализа.

Другото, на което Аспарух Иванов обърна внимание от бюджета е образованието. „Там отчитам, че не са изградени, след много години и след ремонти, и ремонти на ремонтите се извършиха, но продължават да не са изградени изкуствени неравности. И само за пример ще дам Професионалната гимназия, пред която има ежедневно много голям пътникопоток. Продължава да няма в града изкуствени неравности за скоростта. Същото може да се каже и за детската градина „Вълшебство“. Направен беше ремонтът на ул.“Граф Игнатиев“, но след това изкуствени неравности не се поставиха. Кара се с висока скорост, знаем какъв е манталитетът на карнобатлии – като има хубава улица, настъпват малко повече колите.

Видеонаблюдение в селата

Аспарух Иванов сподели, че е забелязал в бюджета, че освен един ремонт на пътя Сърнево – Черково не е предвидено нищо друго за селата.“ Ами това са 29 населени места. Битовата престъпност, особено в няколко села е в големи размери. Не може ли да осигурим видео наблюдение, поне на входа и на изхода на селото, за да се знае кои коли влизат и кои коли излизат. Те са оставени на самотек. Няма да говоря за лошата поддръжка на инфраструктурата по селата, тротоарите липсват, липсата на пешеходни пътеки“.

Да се изградят кучешки паркове между блоковете

Аспарух Иванов направи и още едно предложение, което според него няма да коства много пари на общината за: „Изграждането на кучешки паркове, така наречените клетки, да не са чак с такъв голям размер“. Предлага, това да стане в запуснатите площадки, които на времето са били площадки, а сега са едни кални ниви  между блоковете. „Не струва милиони  да се изградят едни такива кучешки площадки и по този начин да се стимулират собствениците на кучета, да регистрират своите кучета и общината да генерира приходи“. Допълни още, че така и децата и родителите в Градския парк няма да се плашат от по-големите кучета.     

Виж още

Още новини

Вашият коментар