Карнобат

Днес и утре общината ще извърши дезинсекция

Община Карнобат информира, че днес и утре/28 и 29 април/ ще се извърши дезинсекция на площи общинска собственост срещу: Кърлежи и бълхи, с препарат „Сайръс 10 ЕВ“; Ларви на комари на влажни биотопи, с препарат „Димилин 15 СК“;Кръгломиниращ кестенов молец на паркови дървета в гр.Карнобат, с препарат „Димилин 480 СК“. Третирането ще се извърши в часовете след 19 часа.

Препаратите са включени в регистъра за разрешените препарати за дезинсекция, от Министерството на здравеопазването, съобразени са с климатичните особености за периода, начина на приложение, както и с оглед опазване на околната среда. Обработките ще се извършат от лицензираната фирма за ДДД дейности „ПЕСТ КОРЕКТ“ ООД, съгласно сключен договор.

С настъпването на пролетта се получават и първите сведения за ухапване от кърлежи. След зимната пауза,  кърлежите са особено активни от края на месец април  до средата на юли. Тогава условията са най-благоприятни  за тяхното развитие. През месец май  се отчита пик на увеличаване на популацията на кърлежи. За постигане на максимална ефективност при извършване на дезакаризация е необходимо трайно затопляне и стабилизиране на времето.

Към момента се наблюдават високи дневните амплитуди. Дезинсекцията срещу кърлежи се извършва след 20 часа. Тогава температурите са под 10 градуса и кърлежите са ниско долу в тревата и почвата. С повишаване на средната денонощна температурата кърлежите изпълзяват по-нависоко, разполагат се върху стъблата на тревите и влизат в контакт с третиращия биоцид.

Общината призовава гражданите да спазват указанията, след третиране на обществените площи. 

Виж още

Още новини

Вашият коментар