Карнобат

Художникът Евгени Янев подреди втора самостоятелна изложба

Втората самостоятелна изложба „Завръщане” на Евгени Янев е подредена в Арт салона на НЧ „Димитър Полянов -1862г.” и може да бъде посещавана всеки работен ден от 9:00 до 17:30 часа.

Евгени Янев от години е част от културния живот в Карнобат. Той е член на клуба на художниците към читалището и е човек с разнообразни интереси. Пише поезия, пее, умее да танцува салса и аржентинско танго. Негови стихове са публикувани в литературни сайтове и на страниците на вестник „Литературно общество“. В картините си Евгени Янев разкрива своята същност. Още от първата си изложба, преди години, творецът е мотивиран за втора самостоятелна изложба.

Картините в изложбата носят топлина и усещане за мир. Те са вдъхновени от природата и родния град. Можем да забележим интересни техники – рисуване с шпакла, пръсти и четки. Сред тях можем да видим планината, Часовниковата кула в Карнобат, горските пътеки, разцъфналите пролетни цветя, очарованието на маковете, есента със златото на листата и с богатите багри на дърветата, копнежът по вечни брегове, фарът, носещ усещане за лято, завърналите се щъркели, които са символ на стойностните и вечни неща…

От десетина години Евгени се развива в изобразителното изкуство. Всичко започва от среща с негов бивш съученик- художник, който му подарява четки, две платна и бои. Първоначално рисуването е хоби за художника, но сега е основното му занимание. „Голяма част от моите картини са създадени просто от моментно настроение, други са създадени наистина от нищото – интуитивна живопис, трети са запечатан момент от града, примерно. Има и някои неща, които са ме вдъхновили от интернет… Различно е, зависи от настроението. Важно е, като погледнем резултата накрая, да кажем „да“, би стояла добре в хола ми“, подчерта художникът.

Той сподели, че заставането пред платното е едно взаимодействие, една взаимовръзка, при която всеки художник изпитва наслада. „И в крайна сметка, дори и да имаш сюжет, който да рисуваш, никога не знаеш какъв ще бъде крайният резултат. Ако гледаш нещо от натура или снимка, то никога не става същото, а и целта не е да го копираш, а да вложиш нещо от себе си. Лично аз не се смятам за художник, не съм завършил Академия, нямам титли, награди, просто рисуването е талант, който Бог ми е дал. И в крайна сметка резултатът е видим и на който му харесва, би могъл да прецени дали това е неговата картина или не“. Художникът не знае коя картина, на кого би се харесала най-много, но смята, че всяка една си има почитател. Според него всеки човек има различно цветоусещане, някой обича нещо по-абстрактно, друг нещо по-цветно или с по-убити цветове.

Заглавието на изложбата „Завръщане“ има дълбок духовен смисъл за Евгени. В навечерието на един от най-светлите християнски празници Възкресение Христово, той апелира всеки един от нас да се замисли за смисъла на живота. „Със сигурност живеем в свят, в който родителите чакат децата си да се завърнат, други чакат щъркелите да се завърнат, пролетните листа, за да дойде пролетта. Бог чака ние, хората да се завърнем при него, към истината, коренът, на която е любовта. Трябва да знаем смисъла, когато казваме Христос Воскресе и той е, че Бог е жив. Да се върнем към тези основни християнски ценности. Любовта към ближния, любовта в семейството, любовта между роднините и приятелите. Наистина не се замисляме, че каквото е сътворено, е сътворено за нас, да го пазим, да пазим природата, да пазим човека, да се грижим един за друг, а в основата на всичко това стои любовта“.

Виж още

Още новини

Вашият коментар