Карнобат

Историята на Керка Ченешева: 38 емоционални години на жп гара Карнобат

Керка Ченешева от 38 години посреща влаковете и пътниците с усмивка и професионализъм. Тя е ръководител движение на гара Карнобат и познава историята й от първо лице.  Вижте историята на гара Карнобат през нейните очи в подготвеното видео, част от информационната кампания на ОП Транспорт и транспортна инфраструктура.

Жп гара Карнобат е ключова гара на железопътната линия „Пловдив – Бургас“. Тя е проектирана и строена в началото на 80-те години на миналия век. Въведена е в експлоатация през 1985 г. и от тогава досега не е ремонтирана – вече повече от 35 години.

Цялостната реконструкция на гаровия комплекс, завършена през 2021 г., е съфинансирана по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020. Тя включва напълно подменени настилки и облицовки, ново лед осветление, табели за визуална комуникация и изцяло ново обзавеждане. Проектът е на стойност 6 381 130 лева, като от тях европейското финансиране е в размер на 85%. След успешното приключване на реконструкцията гарата посреща пътниците си с изцяло нова, модерна и приветлива премяна: https://youtu.be/YelJmpHnxPE.

Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. е насочена към развитието на основните видове транспорт – железопътен, пътен, воден, интермодален, както и на съвременните информационни системи за управление на трафика.

Проектите по нея се финансират от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз, както с национално съ-финансиране.

Бенефициентите по програмата са държавните компании, отговорни за изграждане и поддръжката на големите инфраструктурни проекти в страната. Крайните ползватели на проектите по оперативната програма обаче са всички граждани и гости на Република България.

Повече интересни снимки и материали ще намерите и в нашите Инстаграм профил: https://www.instagram.com/op_transpor… и Фейсбук страница: https://rb.gy/2airrg.

Виж още

Още новини

Вашият коментар