Карнобат

Карнобат почете паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България

В знак на признателност и почит представители на различни организации и институции, сдружения, партии и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника „Веригата”, по случай 2 юни – Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Тържествената церемония се проведе на пл. „Трети март”. Събитието откри водещият Деян Драганов. Слово за хилядите загинали, дали живота си за Отечеството, произнесе председателят на Общински съвет-Карнобат Теодор Ченешев. Той се обърна към всички граждани, събрани на площада с емоционални думи и отбеляза, че 2 юни не е тъжен ден, в който жалим за смъртта на героите, а е тържество на българския дух, предаван от поколение на поколение през вековете. Карнобат се гордее със съграждани, герои, записани в пантеона на безсмъртието. 263 –ма са загиналите карнобатлии в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна войни. Видни имена са защитникът на Карнобат Алекси Нейчев, опълченците Антон Ганчев, Васил Генов, Никола Тихолов, Марин Стоянов, Марин Христов – Комитата, Христо Калцунов.

С минута мълчание гражданите се преклониха и отдадоха слава на героите. Цветя и венци поднесоха от община Карнобат, Общински съвет-Карнобат, ПП ГЕРБ, Общински съвет на БСП, ПП Движение за радикална промяна „Българската пролет”, Църковно настоятелство при храм „Св.Йоан Богослов”, Военен отчет гр.Карнобат, Български антифашистки съюз, Съюз на офицерите и сержантите от резерва и запаса, НЧ „Димитър Полянов-1862г.”, Ротари клуб и Интеракт Карнобат, Съюз на ветераните от войните, Сдружение с нестопанска цел, Демократичен съюз на жените„Женско сърце“”, МБАЛ-Карнобат, Медицински център I Карнобат, Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода”, Регионален център за приобщаващо образование – Бургас, СУ „Христо Ботев”, СУ „Св. св. Кирил и Методий”, ПГССЛП, ОУ „Христо Смирненски”, ОУ „П.Р. Славейков”, Център за настаняване от семеен тип за деца, Център за социална рехабилитация и интеграция „Св. Анна”, детски градини „Яна Лъскова”, „Иглика”, „Славейче”, „Мир”, „Вълшебство”, „Пролет”, „Митко Палаузов”, Сдружение Клуб на пенсионера „Слав Мерджанов”, Клуб на пенсионера „Тракия”, Клуб на пенсионера „Съгласие”, Общинска организация на съюза на пенсионера, Общинско предприятие „БКРД“ и признателни граждани.

Виж още

Още новини

Вашият коментар