Карнобат

Кметът на Карнобат пред Аctualno.com: „Нашата такса смет е най-ниска“

„Ако данъчната оценка на една къща в село е 5000 лева, разбирайте, че ние събираме 6,50 лв. такса смет“, обясни кметът Георги Димитров в отговор на журналистически въпрос. Внесеното през декември предложение за увеличение на такса „Смет“ Георги Димитров обясни така:“Аз исках да бъде увеличена таксата за битови отпадъци, защото не ни стигат парите и ще дофинансираме с около 350 000 лева от собствени приходи. Нашата такса смет е най-ниската в страната – 1,3 промила. Ако данъчната оценка на една къща в село 5000 лева, разбирайте, че ние събираме 6,50 лв. такса смет. Предложението ми не бе прието от ОбС и сега ще вадим от парите, които бихме могли да вложим за тротоари, пътна мрежа и т.н., защото е увеличено отчислението по чл. 64 от ЗУО. Сега чакаме то да бъде редуцирано, защото към момента действащото е 95 лева на тон, което е убийствено.

Новият министър обеща, че ще поеме и пасивите, и негативите на досегашния. Думата беше дадена пред Управителния съвет на Националното сдружение на общините и ние разчитаме, че ще бъде изпълнена.

  • Ако приемат редукцията на отчисленията, пак ли ще дофинансирате?

– Да, при всички положения, защото значителна част от хората, които са в този бранш – сметосъбирането, са с минимални работни заплати, а те се увеличават със закон. Съответно върху увеличението се начислява процент осигуровки, горивата поскъпват, а и никой не е калкулирал към настоящия момент тол таксите. Ние возим по магистрала през Камено до Братово, което означава, че ще плащаме тол такси на отиване и на връщане. Да не говорим, че машинните ни са стари, налагат се разходи за ремонти и консумативи, но трябва да издържим. Аctualno.com

Виж още

Още новини

Вашият коментар