Карнобат

Кметът на Карнобат пред БНР: „Горим вносен боклук, а не можем да управляваме нашия“

Не е по силите само на кметовете да санкционират създаващите се незаконни сметища, казва Георги Димитров

 „Харчим едни пари, за да почистваме нерегламентираните сметища и след месец те се създават на същото място нови“, разказа в предаването „Преди всички“ кметът на Карнобат Георги Димитров и член на УС на Националното сдружение на общините (НСОРБ).

„Вижте какво се получава по цялата верига. Ние имаме гласуване в план-сметките си почистване на обществени територии. Но това невинаги са обществени територии. Това са незаконни квартали например извън регулация, поречията на реки или площадки, които често са извън урегулираните зони на населените места. Правим го за сметка на средствата, които имаме. Това са излишни пари и все пак нерегламентираните сметища съществуват и ние няма как да не ги почистваме. Проблемът е, че веригата се къса до тук – само до кмета, който често е наказван и в лично качество.“

Кметът на Карнобат Георги Димитров изтъкна, че по-основният въпрос – санкционирането на обикновено неизвестните създатели на нерегламентираните сметища, не е по силите на един кмет. „Ние нямаме възможност да създадем екологичен инспекторат, защото е свързано с много голям финансов ресурс“, посочи Димитров, според когото МВР например също може да контролира този процес.

„Обикновено тези отпадъци – строителни или гуми, се изхвърлят чрез МПС или ППС, разбирайте превозни средства, теглени с животинска тяга. Ние като кметове и нашите органи за опазване на обществения ред нямат право дори да поискат личните данни на човека, който управлява това пътно превозно средство“.

Кметът на Карнобат отбеляза, че нерешени остават и проблемите с управлението на отпадъците за рециклиране.

„Тонове гуми, струпани на нашата претоварна станция и около старите депа или при товарните станции, които изградихме сега, през последните 5 години около общините. Проблеми с реализацията на онова, което се рециклира  – полиетилен, пластмаси и т.н. Ние горим вносен боклук, обаче нашия не можем да управляваме. Строителните отпадъци ги натрошаваме, за да можем да ги компактираме, но няма регламентирани строителни площадки, където ние да задържим тоя отпадък, а не е редно в новите депа, които изградихме, да трупаме подобен вид отпадъци“.

Стават ли парадоксално повече отпадъците на нерегламентирани места след затягане на контрола от страна на институциите?

Писмото на новия министър на екологията до областните управители и НСОРБ не е нищо ново. Ангажиментите на кметовете към опазване на околната среда и предотвратяване на нерегламентираните сметища са добре разписани в Закона за управление на отпадъците, категоричен е Георги Димитров.

„Сега областният управител ще ни напомни задълженията си по Закона за управление на отпадъците, регионалните инспекторати ще ни напишат предписания и после започва да се прилага санкциониращото законодателство, основно спрямо кметовете на общини.“

Виж още

Още новини

Вашият коментар