Карнобат

Комисар Васил Василев с висока оценка за карнобатските пожарникари

 • Комисар Василев, от години говорим с Вас за необходимостта от нова сграда на пожарната. Тя вече е факт…
 • Тази година идвам на традиционния анализ в Карнобат с удовлетворение. От много години говорим за строеж на нова сграда на пожарната и това вече е факт. Към момента имаме Протокол 16, разрешение за ползване. Вероятно, в подходящ момент ще бъде направено и официално откриване. Много важно беше новата сграда да бъде построена, тъй като колегите обитаваха здание, което датира отпреди 1900 година. Огнеборците досега осъществяваха дейностите по безопасността изключително унизително, откъм битови условия и това влияеше, донякъде на настроението, на мотивацията и желанието за работа. Липсваше възможност за по – добро поддържане и съхраняване на техниката.
  Началникът на службата г-н Грозев положи много труд да се случи това строителство. Той бе подкрепян, разбира се, от Регионалната дирекция – Бургас, от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и от Министерството на вътрешните работи, което финансира проекта, който е на стойност близо 2 000 000 лв.
  В района, освен сградата на Пожарната, са изградени – паркинг за 10 леки автомобила с навес, изход за пожарни автомобили с бариера, паркинг за тежка техника със зона за измиване на замърсено оборудване, каломаслоуловител, пясъкозадържател, водоем, зона за зареждане на ПП автомобили с вода и за провеждане на занятия и тренировки на състава, пожарни хидранти, дизелов електроагрегат, резервен изход с плъзгаща се врата, паркоместа и вход за посетители, ограда с височина 2 м, пилони със знамена, ажурна ограда с височина 2 м, със стоманено бетонен цокъл, бариера с автоматично отваряне от диспечерския пункт и с възможност за ръчно отваряне.
  В новата пожарна има спални помещения с по две легла за дежурните пожарникари и гаражни клетки, чиито врати се отварят автоматично, конферентна зала, фитнес салон, столова част, кухня, стая за почивка, административна част и приемна за граждани.
  Сградата е функционална, с всичко необходимо за работа. Припомням, че Районната служба обслужва двете общини – Карнобат и Сунгурларе.
  Така че можем да се поздравим тази година с една добра сграда, на добро място, с отлична локация, която дава възможност за бързо и удачно излизане на техниката във всички посоки на общината. Така че имаме един действително добър резултат.
 • Каква беше отминалата година за карнобатските огнеборци?
 • За работата на колегите в Карнобат през отминалата 2019 година, за службата мога да кажа, че последните 12 месеца бяха относителни спокойни. Анализът показва, че липсва някакъв пик в събитията, които са се случвали. Разбира се имаме произшествия, но фактите говорят, че обслужените от огнеборците произшествия са 344. Това е един среден брой. Имали сме години, когато сме стигали до над 600 събития.
  Винаги, когато правим анализ на броя излизания, отчитаме и климатичните условия. Но не мога обаче да не спомена обема от работа, който е свързан с упражняването на държавен противопожарен контрол, предварителното обезопасяване, съгласуването на проектите, които се случват, работата с всички институции, със земеделските стопани.
  За добрата работа на колегите в Карнобат, говори фактът, че през отминалата година в региона се случи нещо, което никога не е било. Аз, който работя в службата от 30 години, и не само откакто заемам тази длъжност, отчитам в исторически план удивителен факт.
  През 2019 година ние нямаме нито едно излизане на противопожарен автомобил, което да е свързано с жътвената кампания в двете общини.
  Така че не можем да омаловажаваме работата на колегите, които упражняват държавен противопожарен контрол и превантивна дейност.
Виж още

Още новини

Вашият коментар