Карнобат

Над 50 деца участваха в „Лято в библиотеката“ 2020

С много емоции и артистични изяви завърши „Лято в библиотеката 2020 г.“, организирано от НЧ „Д. Полянов – 1862г.“ Заключителното събитие се проведе на 13 август. Огряващите сцената детски усмивки са породени от прекараното време в библиотеката. През изминалия месец, всеки четвъртък от 10,30 до 12,00 часа, се включиха над 50 деца в седем мероприятия. Тази инициатива провокира копнежа на малките творци към книгите и рисуването. Отведе ги в магическия свят на приказките и изкуствата.

„Винаги сме се старали мероприятията да бъдат свързани с годишнините на дадени поети. Тази година включихме и Бенчо Обрешков – 50 години от смъртта му и 121 години от рождението му, защото той е най-големият карнобатски художник. Първата ни тема беше „170 години от рождението на Иван Вазов“. Включихме приказките на Андерсен, Екзюпери и Константин Константинов – българският преводач на „Малкият принц“, Братя Грим, Леда Милева. Занимавахме се с рецитиране на стихотворения, включихме българската поетеса за деца Мария Георгиева. Винаги сме се старали заниманията да бъдат интересни, да бъдат полезни, защото голяма част от тях са включени в учебната литература, която задължително децата изучават. Включихме и караоке, четене на стихове и отговаряне на гатанки. Също така им раздадохме стихотворения, по които да рисуват, част от тях са залепени на входа на библиотеката и ще стоят до започването на другото лято. Надявам се децата да са наистина щастливи, защото това е най-важното за нас. Не е важно да е масово, важното е децата да бъдат доволни. Тази година осъзнахме, че те сами изявяват желание да идват и се радвам, че дойдоха. Има деца, които няколко години ни посещават и се надявам да продължават да го правят“, сподели Петър Куцаров.
В края на това интересно приключение – „Лято в библиотеката 2020г.“ наградиха децата в различни конкурси. В конкурса за най-добра рисунка, грамоти за участие получиха- Георги Чолаков, Елена Бекова, Виктория Недялкова, Дара Чанева, Божидара Енева, на трето място се класираха Стефани Михова и Рая Кръстева, второто място присъдиха на Алекса Славкова, първо място спечели Ивет Янева, специална награда журито присъди на най-малкия участник-Рая Радева, която нарисува „Червената шапчица“.
В конкурса за четене и рецитиране всички деца получиха специални награди. Журито се затрудни в оценяването, защото абсолютно всички участници имат отлична четивна техника, спазват интонацията, ясни и прекрасни гласове. Отличени сред най-малките участници са – Стефани Михова, Рая Радева, Пламена Пламенова и Артур Петров, сред учениците наградени са – Димитър Митев, Дария Тошева, Дара Чанева, Георги Чолаков, Фуркан Рафет, Рая Кръстева, Ивет Янева и Жанета Йорданова.
Със специални награди бяха отличени и децата, които не са пропуснали нито едно от изданията „Лято в библиотеката 2020г.“.Това са: Стефани Михова, Елена Бекова, Дара Чанева и Ивет Янева.
„Всяко едно детенце е добре дошло тук при нас в читалището и в библиотеката. Светещите очички зареждат всеки един от нас и ни дават много позитивни емоции и много енергия“, с тези прекрасни думи завърши секретарят на читалището Румяна Денева.
Донка Димова

Виж още

Още новини

Вашият коментар