Карнобат

Николай Христов: Време е да се работи с перспектива за бъдещето

Адвокат Николай Христов е роден в град Карнобат. Учредител е на ПП „ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ“ и е член на Националния съвет на формацията. През 2021г. е избран за народен представител в 46-то Народно събрание от коалиция „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ ОБЕДИНЕНИЕ. Като народен представител е съвносител на девет законопроекта и пет проекта за решения на Народното събрание.

Женен. На 37 години. Завършил е средното си образование в СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в родния си град. Завършил е магистратура по специалност „право“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. От 2008г. е вписан като адвокат в Софийската адвокатска колегия. В момента живее в град София, където упражнява адвокатската си професия в собствена кантора.

Г-н Христов, отново сте кандидат за народен представител от нашия многомандатен избирателен район – Бургас. Има ли нещо различно в тази кампания, с оглед краткия период между предходните и настоящите избори?
Отново съм кандидат от коалиция „Демократична България“ – Обединение. Да. Много неща са различни в тази кампания. Като започнем от това, че на политическия терен има нови формации, минем през тежката ситуация с COVID-19 и отражението й във всички сфери на икономиката и стигнем до безпрецедентните за страната избори „две в едно“. Кампанията този път се провежда в много сложна среда, още повече, с оглед на това, че това е трета кампания за годината.
На изборите за 46-то Народно събрание Ваши приоритети бяха закриването на специализираните съд и прокуратура, както и предсрочното прекратяване мандатите на ВСС и главния прокурор. Остават ли същите, след като това не се случи?
Да. Тези приоритети остават. По тях има напредък, макар и неслучили се. В 46-то НС от „Демократична България“ внесохме необходимите поправки в законите за целта и макар да не стигна времето да се приемат, те бяха обсъдени в ресорните комисии от основните политически играчи. За тях вече има разписани и обсъдени готови текстове. Имаше и несъгласни, разбира се. ГЕРБ и ДПС всеки път подскачаха като ударени от ток, когато тези теми се поставяха на дневен ред и саботажът от тяхна страна беше на пълни обороти.
А дигитализацията?
Дигитализацията винаги е била един от декларираните приоритети на „Демократична България“. И не само на думи. Видяхте какво се случи в Стара Загора при регистрацията на листата ни там с електронен подпис. Стигна се до ситуация, в която съдът трябваше да се намесва, за да обясни на месната РИК (а и на ЦИК, които потвърдиха решението им), че съществуват европейски норми, които са пряко приложими и никоя българска институция няма право да отказва да приема документи, подписани електронно. Това е една малка битка, която спечелихме, но тя ще има сериозни отражения в разбиранията на администрацията за в бъдеще.
Вие бяхте народен представител в 46-то Народно събрание. Какво успя да свърши то и какво не успя и защо, според Вас?


46-то народно събрание успя да свърши три важни неща, според мен. Първо успяхме да отнемем Бюрото за защита на свидетели от ръцете на Иван Гешев и така поставихме начало на разграждането на порочния модел на създадената „държава в държавата“ (или т.нар. „дълбока държава“), което е опасно за демокрацията в страната. Също така показахме, че моделът на парламентарната република може да работи и когато в народното събрание има хора, които знаят за какво са там, няма проблем главният прокурор да бъде викан, за да се отчита пред представителите на народа. Друга тема е как се случи това и качеството на отчетите.
Третото?
Третото нещо, в което успяхме е, че успяхме да задържим далеч от властта ГЕРБ и ДПС. По този начин беше дадена възможност да се разкрият далавери за милиарди и виждате, че това се случи. Разбира се, всичко това срещна много сериозен отпор от страна на ГЕРБ и ДПС, което пък разкри скритата коалиция между тях.
Много неща не успяхме да направим. Неща, които изискват повече от два месеца време. Например въвеждането на цялостна дигитализация в държавната администрация.
С каква програма се явявате на изборите на 14.11.2021г.?
На тези избори, може би, за разлика от всички останали формации, ние се явяваме с визия за дългосрочна цел и ясна посока за постигането й. Време е да спрем да „гасим пожари“. България може и трябва да стане най-доброто място за живеене на Балканския полуостров. Време е да догоним и изпреварим Румъния и Гърция, а вече и Сърбия. Това би могло да се случи в рамките на 5-7 години, ако успеем да излъчим управление, което да постави като свой приоритет модернизацията на страната. Създаване на условия за работа на бизнеси с висока добавена стойност, което значи високотехнологични такива. Това като цяло предполага, преди това, извършването на дигитализацията на администрацията, защото няма как аналогови чиновници да обслужват подобен тип бизнес.
Естествено съдебната реформа също трябва да бъде извършена, защото както и да се дигитализира администрацията, без независим съд и вършеща си работата прокуратура, всичко друго не би дало необходимите ефекти. Закриването на специализираните съд и прокуратура още са на дневен ред. Реформата в модела на прокуратурата ни също. От Европейския съюз вече започват да ни поставят въпроса с реформата на прокуратурата като условие за усвояване на средства. Има реална опасност да се стигне до момент, в който всякакви фондове ще ни бъдат спрени, докато не въведем реален механизъм за носене на отговорност от страна на главния прокурор. Ние от „Демократична България“ много отдавна се борим такъв механизъм да бъде въведен, но за целта ни е необходима подкрепата на хората.
Време е да се мисли и действа в перспектива.Време е да спечели България!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Виж още

Още новини

Вашият коментар