Карнобат

Предават карнобатлия на гръцките власти

Окръжен съд – Русе разгледа искане на Окръжна прокуратура – Русе за предаването на 38-годишния С. Г. от гр. Карнобат на гръцките власти, съобщавата Plovdiv24.bg. По делото е приложена Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Апелативна прокуратура Тракис, Република Гърция, на 13.05.2019 г. Повод за издаването й е неявяване на С. Г. пред съответен гръцки следовател в Александруполис. Иска се лицето да бъде задържано и предадено за действия по провежданото наказателно производство за две деяния, извършени на 16.01.2016 г.: 1.Превоз от  вътрешните граници на Гърция с цел трафик към вътрешността на държавата на гражданин на трета държава, който няма право да влиза на гръцка територия, с цел печалба;

2. Лъжливи показания, дадени под клетва. За тези престъпления, според гръцкото законодателство се предвижда наказание от десет до двадесет години лишаване от свобода.

С. Г. е задържан на 03.02.2020г. на ГКПП „Дунав мост“ Русе при влизане в България. Пред Окръжен съд – Русе лицето изрази доброволно съгласие за незабавна екстрадиция. Съдебният състав като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането е съобразено с изискванията на Закона за екстрадицията, както и че е налице валидна ЕЗА. Окръжен съд – Русе реши да се извърши предаване на С. Г. на Република Гърция за провеждане на наказателно производство срещу него и определи мярка за неотклонение задържане под стража до фактическото му предаване на искащата държава. Решението е окончателно.

Виж още

Още новини

Вашият коментар