Карнобат

Президентската институция отличи ученици от СУ „Св.св. Кирил и Методий“

Карнобат постигнали сребърно ниво в Международна награда на херцога на Единбург. Маргарита Паскалева, директор на СУ „Св.св. Кирил и Методий“, изрази своята гордост от успехите на даровитите Даниела Върбанова, Савина Върбанова, Чанко Върбанов, Григор Божанов, Светлозара Савова, Хюсеин Адем и Ирем Али. Това са деца с изключително голям потенциал, постигащи с лекота целите си.

Сребърните значки бяха връчени лично от вицепрезидента Илияна Йотова и посланика на Великобритания в България Н.Пр. Д-р Роб Диксън. Сред официалните гости на събитието беше и Кристина де Бройн – представител на УНИЦЕФ в България, Любомира Велчева – първи изпълнителен директор на програмата у нас и член на почетния тръст и Милена Ленева, съучредител и изпълнителен директор на фондация „Темпо“ и учредител на Наградата в България.

Чрез постигнатото сребърно ниво на Международната награда карнобатските ученици отпразнуваха успехите и усилията, които полагат за развиването на ключови универсални умения. Официалната церемония по награждаването се проведе на 10 септември в Национален исторически музей в град София. Към присъстващите се обърна и директорът на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ г-жа Маргарита Паскалева. Тя поздрави всички участници в събитието и изрази най-искрена благодарност към официалния патрон на наградата у нас господин Румен Радев, към президентството, към организаторите и най-вече към възпитаниците на СУ „Св. св. Кирил и Методий”. „Убедена съм, че чрез наградата вие се научихте да виждате света по нов, по-различен начин. Заедно със своите ментори преодолявахте нови изпитания, които ви направиха по-силни, по-вдъхновени и готови за света отвън. Всеки ден милиони млади хора намират своята цел, своята страст и мястото си в света. Разкриват нови умения, преодоляват предизвикателства, работят като част от екипи, създават нови приятелства, подготвят се за живота. Чрез такива фондации като Международната награда на херцога на Единбург, вие, драги ученици, научавате какви са вашите възможности, какво можете да постигнете и как можете да помогнете на другите да го постигнат“, подчерта г-жа Паскалева. Тя заяви, че награда е не само признание за положения труд до момента, но и път към бъдещи успехи и предизвикателства. „Наградата днес повече от всичко дава свобода, изгражда дисциплина и стремеж за развитие – качества, които силно вярвам, че ще ви помагат в живота. Пожелавам на всички участници да постигат своите цели и да се справят с предизвикателствата. Бъдете здрави!”.

Събитието има за цел да разпознае и насърчи усилията и времето, които младите хора инвестират в своето личностно развитие, тяхната сила, вдъхновение и отдаденост да използват сегашните предизвикателства, за да създават нови възможности. Тази година своите отличия на ниво Сребро и Злато получиха младежи от София, Варна, Несебър, Горна Оряховица, Търговище, Свищов и Карнобат. 

Програмата дава възможност на младежи да учат и да растат чрез неформално образование, работейки за международно разпозната акредитация. Ученици и студенти на възраст 14-24 години участват в нея на три нива: Бронз, Сребро и Злато. Участниците във всяко ниво си поставят амбициозни цели в направленията Доброволчество, Физическа активност и Умения и участват в Приключенско пътуване. Основна цел на Наградата е да изгради устойчиви умения за учене и постоянство у младежите, което да подпомогне академичното им развитие и резултати, както и да повиши възможностите им за бъдеща социална, професионална и личностна реализация. 

Пожелаваме на изявилите се ученици от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ да бъдат здрави, да продължават да се развиват и да постигат все по-големи успехи!

Стажант-репортер- Магдалена Динева

Виж още

Още новини

Вашият коментар