Карнобат

С „Чайка”-та пътуваме до София за 320 минути

„Чайка”-та  тръгва от столицата в 16.00 ч. и пристига в Карнобат в 21 часа и 24 минути. Времето за пътуване е 5 часа и 24 минути. Ученици и студенти ползват с 50 % намаление. Бързият влак 3601 (познат като експрес „Чайка”) от 15 декември „лети” всеки ден от София до Бургас. Досега най-бързият влак се движеше между двата града само в петък и неделя. Промяната влезе в сила с новия „График за движение на влаковете 2020” (ГДВ) от 00.00 ч. на 15-и декември и ще важи до полунощ на 12-и декември 2020 г.

Пътуването във влака става само със задължително запазени места. В обратна посока, пак всеки ден се движи реципрочната „Чайка” – БВ 3602. Тя тръгва от Карнобат в 06.23 ч.  и пристига в столицата в 11 часа и 50 минути. Времето за пътуване е 5 часа и 27 минути.

Преди тридесетина години композицията изминавала разстоянието от Бургас до София за немислимите днес 4 часа и 30 минути. „Чайка”- та  е развивала скорост от 92 км/час и в миналото това е най-бързият български експрес. Според спомени на бивши железничари, експрес „Чайка“ остава в историята и като първият, в чиито купета по време на пътуването звучи музика.

„БДЖ – Пътнически превози” ЕООД напомнят, че всички учащи на възраст до 26 навършени години (ученици, студенти и докторанти редовно обучение) имат право да пътуват с 50 % намаление от редовната цена на билета във втора класа на всички пътнически и бързи влакове. За да могат младите клиенти на националния железопътен превозвач да ползват тази отстъпка, е необходимо да си закупят железопътна карта „Учащ”. Картата се издава във всички железопътни гари и бюра в страната срещу снимка и уверение от съответното учебно заведение. При представяне на снимката и необходимия документ, картата се издава веднага на място. Цената на железопътна карта „Учащ” е 1.00 лв. и е валидна от 1-и октомври до 30-и септември на следващата година.

„БДЖ – Пътнически превози” ЕООД предлага и допълнителни преференции за  всички ученици и студенти, които са закупили железопътна карта „Учащ”. Срещу тази карта, учащите могат да закупят отново с 50 % отстъпка и абонаментна карта за един или три месеца, като по този начин цената на всяко тяхно пътуване ще бъде още по-ниска. Допълнително предимство е фактът, че абонаментните карти важат за пътуване както с пътнически, така и с бърз влак, без да се доплаща разлика в цената заради различната категория на влака.

„Чайка“ експрес е пуснат на 6 август 1972 г. за празника на железничаря, който се отбелязва в първата неделя от август. Той пътува по направлението София – Бургас – София (през Карлово).

Виж още

Още новини

Вашият коментар