Карнобат

Стефан Кенов: Мажоритарният вот ще промени политическата система

През последните няколко години се говори за промяна на политическата система. Тази промяна е напълно необходима след последните два Парламента, които не можаха да излъчат редовно правителство.

След проведения референдум, така желаната промяна не можа да стане задължителна и да бъде облечена в закон, но в крайна сметка имаме избирателна система, с много силен мажоритарен елемент, а именно преференциалното гласуване. Всеки в изборната листа има възможност да бъде избран, ако събере нужните преференциални гласове. След така въведената възможност за преференциално гласуване, мястото в листата е просто номер, с който може да гласувате за избрания от вас кандидат за народен представител.

Аз съм с номер 126 в листата на коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме“, която е с номер 31.

Ако маркирате двата номера на екрана на избирателната машина, ще се появят моите имена „Стефан Георгиев Кенов“, след което трябва да потвърдите избора си и да пуснете контролна бележка в урната. Така ще изберете човек, който познавате за народен представител.

Ако бяха въведени мажоритарни избори за народни представители и бяха приети едномандатните избирателни райони, на 14. 11.2021 година щяхме да избираме народен представител на региона „Карнобат-Сунгурларе“, като жителите на тези две общини щяха да изберат своя представител в следващото Народно събрание.

За мен ще бъде изключителна отговорност и гордост да представлявам града си в следващия парламент и затова разчитам основно на Вашата мажоритарна подкрепа. За да променим политическата система, в парламента трябва да изберем хора, които са от нашия регион и ги познаваме лично.

 КАНЯ ВИ НА СРЕЩА,  КОЯТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 12.11.2021Г., /ПЕТЪК/, ОТ 18:30 ЧАСА

 В  ГОЛЯМАТА ЗАЛА НА  НЧ“Д. ПОЛЯНОВ – 1862Г.“    В ГРАД КАРНОБАТ

Уважаеми съграждани,

През последния месец, след постоянното увеличаване на цената на горивата и електричеството, дали от невъзможност от страната на гражданите, дали поради идващите празници и желанието на някои да зарадват близките си точно за коледните празници, намаляват все по осезаемо клиентите във всички бизнеси. Социалната криза чука на вратата и без да е наложен пореден локдаун /lockdown/.

Увеличените цени на електроенергията и горивата доведоха до покачване на цените на стоките от първа необходимост и затрудниха крайно семейните бюджети. Хората се страхуват дали няма да затворят всичко след изборите и дали ще имат средства да посрещнат зимата, с постоянно растящата цена на електричеството и дървата за огрев.

Решението на всички тези проблеми минава само и единствено през Държавата. През решения на Министерски съвет и взети мерки от избрано Народно събрание.

На първо място следва да се повишат доходите на най – затруднената част от обществото пенсионерите.

НИЕ ПРЕДЛАГАМЕ

 Преизчисляване на пенсиите спрямо осигурителния доход към 2016 г. За целта ще бъдат насочени 1,5 млрд. лв. и тяхното ежегодно значително увеличаване, до постигане на ниво над 500 лв. на минималната пенсия, както и спазване на принципа осигурителното право да е в съответствие с осигурителния принос, вида труд, солидарността и справедливостта.

Друга важна

мярка е спиране на поскъпването на тока, парното и водата, чрез:

1.Компенсации за бизнеса: Държавата да изплати на бизнеса разликата между прогнозната цена на КЕВР от 120 лв. и средно претеглената цена на тока (за сегмент „ден напред“ на енергийната борса) за всеки месец.

2.Компенсации за бизнеса и домакинствата: Намаляване на ДДС на сметките за ток до 5 % (с промени в Закона за ДДС) за периода на извънредната енергийна ситуация, но не по-малко от 4 месеца – от 1 януари до 30 април.

3. Компенсации за бизнеса и домакинствата: Възможност за отложено плащане на сметките за ток и да не се спира подаването на електричество при неплатени сметки, като мярката да действа за срок от 6 месеца – от 1 ноември 2021 г. до 30 юни 2022 г., когато започва новият регулаторен период.

4. Приемане на нормативна уредба до 30 април за определяне на енергийно бедни лица, на които да се гарантира електроенергия на достъпни цени и без санкции за неплатени сметки.

5. Компенсации на бизнеса, топлофикациите и домакинствата: Държавата да поеме разликата между утвърдената цена на природния газ от КЕВР от 69,40 лв. (от 1 септември 2021 г.) и месечната цена, която КЕВР ще определя от 1 ноември 2021 г. до 30 април 2022 г. Сумата да се осигури от БЕХ, под формата на кредит на Булгаргаз, считано от 1 ноември 2021 г., докато се получи нотификация за държавната помощ от ЕК. Стойността на мярката за домакинствата (при 80 % ръст на цената на парното) би била 40 млн. лв. на месец.

6.Компенсации за бизнеса и домакинствата: Намаляване на ДДС на сметките за газ и парно до 5 % (с промени в Закона за ДДС) за периода на извънредната енергийна ситуация, но не по-малко от 4 месеца – от 1 януари до 30 април.

7. Мораториум върху повишението на цената на водата за времето на отоплителния сезон – от 1 януари до 30 април 2022 г., с решение на Народното събрание и приемане на нов Закон за ВиК за по-справедливо определяне на цената на водата и качеството на водоснабдяването.

8. Приемане на нормативна уредба за получаване на т.нар. „водни помощи“ от хора със затруднения да плащат сметките си за вода.

9. Отлагане с една година – до приемането на нов Закон за ВиК – на приемането на бизнес – плановете на ВиК-дружествата, от които зависи повишението на цената на водата за 2022 г.

И най-важната мярка е повишаване на доходите на гражданите.

Коалицията „Изправи се! Ние идваме!“, си е поставила за цел Повишаване на доходите на работещите, като чрез прилагане на пакет от икономически мерки за чувствително повишаване на разполагаемите доходи. Въвеждане на минимална почасова ставка и постигане на минимален доход от 1250 лв. на месец, в рамките на мандата и осигуряване на условия средната заплата да е над 2000 лв. месечно при запазване на фискалната стабилност.

Парламентът, институциите, вместо да защитават обикновените хора, бяха инструменти за даване на свръх правомощия на фирми за събиране на вземания, частни съдебни изпълнители, банки, фирми за бързи кредити, монополисти на парно, ток, вода. Трябва да променим това.

В краткия парламент „Изправи се!“ внесе Закона за частния фалит и срещу безобразията на колекторите. В следващия парламент ще бъдат гласувани.

Борим се за ограничаване свръх правомощията на банки и ЧСИ за разпродаване на имущество преди съдебно решение и за озаптяване на ЧСИ-тата. Ако това не помогне, сме готови да предложим закриването им.

Мерките ни за социална защита на гражданите са:

1. Запазване на добавките от 120 лв. за пенсионерите.

2. Преизчисление на всички пенсии спрямо осигурителния доход от 2020 г.

3. Помощ за първо, второ и трето дете, съответно по 2000 лв., 3000 лв. и 4000 лв.

4. Държавна подкрепа с 10 хил. лв. за семействата с второ и трето дете, ако родителите са работили и са се осигурявали в последните две години.

5. Увеличаване на детските надбавки до 15 % от минималната работна заплата.

6. Увеличаване на майчинските за втората година.

7. Безплатни детски градини и ясли за всяко дете.

8. Увеличение на минималната работна заплата.

9. Ваучери за детегледачки, храна, ток, вода, парно и газ, неотложни битови ремонти, учебници и културен достъп на деца на самотни (самостоятелни) родители.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Виж още

Още новини

Вашият коментар