Карнобат

Ваня Аврамова представя в Карнобат интерактивната книжка „Мартеничка Къдравелка“

Авторът на детски книги Ваня Аврамова (Ваная Тайя) ще гостува в Карнобат за среща с читатели. Тя ще представи интерактивната книжка „Мартеничка Къдравелка“. Срещите ще се проведат на 2 март от 11:00 ч., 12:00ч. и 13:30 ч. в НЧ „Димитър Полянов-1862г.“.

Родена е в София през 1971 г. Автор е на детските книги „Пакостите на малкия Тин“, „Моливия“, „Мартеничка Къдравелка“. Съосновател е на Литературен клуб „Петър Парижков“, чиято мисия е разпространение на знание и създаване на духовни ценности. Организатор и участник в редица културни и образователни инициативи. През 2018 г. заедно с Богомила Тодорова създават инициативата „Почети ми…“.

„Матреничка къдравелка“ е интерактивна детска книжка с добавени аудио и анимации. Книжката не просто съчетава традицията и съвременните технологии, но е пример за това как детето, отраснало с компютрите, таблетите и анимацията, може да привикне да държи книга в ръцете си и тя да му стане приятел.
Ваня Аврамова избира вълшебството, за да разкаже света на приказката. Тя отвежда читателите си в страната Мартения – мястото, където се раждат мартениците. Чрез говорещите животни и приключенията на главната героиня – мартеницата Къдравелка, авторката осъществява възможността за промяна, която няма да ни навреди, а ще ни направи по-добри.
„Мили приятели читатели, малки и големи, откакто свят светува, някъде там, много, много далеч се намира страна, наречена Мартения. Въздухът й е бял и пухкав като захарен памук, небето блести като сребърни нишки и ухае на снежнобели кокичета.
Тази страна е необикновена, защото в нея се раждат мартеничките и винаги е пролет. Както се досещате нашата добра и засмяна Баба Марта се грижи с много любов за тях. Само мартеничка Къдравелка се мръщи, че чак се разсърди и реши да избяга от къщата на Баба Марта и да тръгне по широкия свят. Какво се случи ще разберете, когато приказката прочетете…“.
Книгата предлага предимство, което я прави модерно интерактивно издание, съчетаващо най-новите технологии, а именно – възможността приказката да се слуша чрез сканиране на QR код. „Мартеничка Къдравелка“ е подходяща и за деца, които още не могат да четат, например на 4-5-годишна възраст.


Замисълът на авторката е илюстрациите на художника Цветомир Крумов да оживеят, и под „оживяване“ следва да разбираме анимация, която ни се явява след сканиране на посочения в книгата QR код.Мартеничка Къдравелка – YouTube
„Мартеничка Къдравелка“ е добър начин съвременните родители да възпитат децата си в обич към книгите и българските традиции. Тя е част от инициативата „Почети ми…“. Идеята за „Почети ми…“ е подбудена от огромното желание Ваня Аврамова да направи нещо значимо и полезно за всички. Почети ми – YouTube
В осъществяването на тази мечта се включва и „Видео с кауза“, готови безрезервно да помогнат на хора с кауза: „Ние вярваме, че когато четем всеки ден дори и мъничко от нечия творба, това помага на словото да оживее, да полети и да докосне всеки от нас…“ Нашата цел: Инициативата „Почети ми…“ цели да привлече възможно най-много български писатели, с които да помогнем да оживее богатството на българския творчески дух, а словото да достигне до всеки от нас. Защото знанието и във вас живее, и негови пазители сте вие!“.

Виж още

Още новини

Вашият коментар