Карнобат

З.м.с Атанас Комшев – олимпиецът,който прослави Карнобат и България

На 12 ноември, преди 26 година, Карнобат загуби своя олимпийски шампион. Атанас Комшев е спортистът, чието име кара всеки, свързан с нашия край, с гордост да се нарече карнобатлия. Той донесе на Карнобат и България звездна слава по световните тепихи. Донесе ни и олимпийската титла.
Звездният миг на Комшев е 1988г. – олимпиадата в Сеул. Малцина знаят, че след лагера в Китай Атанас Комшев изкарва тежка пневмония и са му нужни още по-големи усилия за финалната схватка в двубоя за олимпийската титла, който всеки може да съпреживее отново, в Интернет.

Два месеца след като завоюва титлата – декември 1988г. той е удостоен със званието почетен гражданин на Карнобат.
Атанас Комшев е роден на 23 октомври 1959 г. в с. Деветинци, община Карнобат. Започва да тренира класическа борба в четвърти клас. Приет е в спортното училище в Хасково. Влиза в армейската спортна школа „Чавдар“. Следват 15 години, изпълнени с много труд, воля, мъжество и успехи.

1982 – С гръм и трясък в голямата борба
Атанас Комшев е може би най-знаковият борец в класическия стил, който е продукт на школата на ЦСКА. В голямата борба Атанас Комшев влиза ударно с вицешампионска титла от Световното първенство в Катовице през 1982 година.
1983 – Нов медал за България
Атанас Комшев достига до финала и през 1983 година на Световното първенство, където отново печели сребро.
1984 – За първи път Европейски шампион
За разлика от Световните първенства, на Европейските Атанас Комшев е в свои води. Класикът завоюва първия си златен медал от надпревара на Стария континент. През 1984 година той триумфира в своята категория до 90 кг.


1985 е сред най- добрите в света
След добрите борби на предишните Световни първенства, Атанас Комшев отново достига до почетната стълбичка. Състезателят на ЦСКА завоюва сребърен медал от надпреварата на планетата в Колботън през 1985 година.
1986 -Атанас Комшев не се връща без отличие.Но 1986 година не е много благосклонна към Атанас Комшев, който в категория до 90 кг се бори до последно за златния медал, който му убягва. Комшев и този път не си тръгва без отличие от Европейското първенство в Будапеща, където печели сребро.


Атанас Комшев отново е на европейския трон
Атанас Комшев печели втората си европейска титла две години след първата. В традиционната за него категория до 90 кг той не оставя шанс на своя противник и отново вижда на гърдите му да блести златният медал.
1987 – На почетната стълбичка
Явно в кариерата на Атанас Комшев все нещо убягва, за да стъпи на световния връх в класическата борба. След като предишната година е станал втори на първенството на планетата, през 1987 година в Клермон-Феран той печели бронзов медал от последната си изява на такъв форум.
1988 – Олимпийският връх
Върхът в кариерата на Атанас Комшев е златният медал, спечелени на летните олимпийски игри в Сеул през 1988 г. Българският борец на ЦСКА триумфира в категория до 90 кг и стъпва на най-високия спортен връх – олимпийският.

Списъкът на завоюваните спортни постижения е дълъг. За него обаче трябва по – често да се сещаме, защото е пример за подрастващите, избрали пътя на класическата борба.
Олимпийското злато амбицира и стимулира най-младите жители на общината – да учат, да тренират и ценят постигнатото.
Напомня за най-високия връх в спортната история на община Карнобат и още, че до името на Атанас Комшев може да стои името на някой от тях.

Виж още

Още новини

Вашият коментар