Карнобат

Жените, чиито метли правят Карнобат по – чист и приветлив

За жените с метлите, които срещаме всяка сутрин на път за работа. За тях ще ви разкажем, за онова Добро утро, което забравяме да им кажем, а те го заслужават! Светла и Стефка са две от близо 20-те жени, които се  грижат за чистотата на улиците и тротоарите Карнобат. Всяка сутрин, в 7 часа, те запрятат ръкави и започват да събират боклуците и да метат улиците. Не ги спира нито студът, нито жегата. Приключват в 16 часа. Не се оплакват от работата си и споделят, че въпреки трудностите не биха я заменили за друга.

Светла Христова е на 26 години и работи като хигиенистка към Общинското предприятие БКРД вече 4 години. Тя е живяла дълги години в Португалия, но се връща в родния град заради родителите си. Светла поддържа улицата от Ресторант „Савой клуб” чак до малката сграда на  СУ „Св. св. Кирил и Методий”. Най-трудно й е през есента, заради листата, които падат. До към 12 часа тя е готова с района, който чисти. След обедната почивка споделя, че ги пращат да поддържат и други улици в града. През зимата се обличат по-топло и, ако има сняг правят пътеки на минувачите. „Първо ръцете ни измръзват като държим метлата. Слагаме ръкавици, но пак се усеща студът. Трудно е, но се справяме. Изцяло си харесвам работата и трудно да е пак си я харесвам’, категорична е Светла.

53- годишната Стефка Велкова е хигиенистка от 15 години. Нейният район за чистене започва от сградата на Общината, след това целият площад пред читалището, кафето, около църквата, нагоре към банките и стига чак до полицията. Тя е на мнение, че човек трябва да се труди. Това, което я мотивира да работи е семейството й и четирите внучета, за които се грижи. „Обичам си работата, доволна съм от нея. Не е лесно, но трябва да се работи“, споделя Стефка.

Двете жени са мнение, че повечето от гражданите не поддържат хигиена и си изхвърлят боклуците на улиците. Дори споделят, че са имали случаи на хора, които си пускат отпадъците през терасите и се е налагало да ги събират. Те осъзнават, че хората неглижират тяхната работа и си мислят, че не се изисква никакво усилие. „Който види работата, мислир, че е лесно, но ако се захване да го направи ще разбере, че не е толкова», допълват те.

Към Общинското предприятие БКРД около 20 жени работят като хигиенистки. Една голяма част от тях не се съгласиха да пишем за тях, но им благодарим за топлото отношение и усмивки.

Нека уважаваме труда на жените с метлите, които поддържат чист града ни. Кажете им едно: Добро утро или Добър ден и най-човешкото  БЛАГОДАРЯ!

Виж още

Още новини

Вашият коментар