ВидеоКултура

АНПТ „Карнота“ вече 70 години пази и предава магията на българския фолклор

„Приказката за корените и петопръстно свързаните сърца“ се ражда в сън. Написана на един дъх, нашепва за топлината на огнището и песните на Балкана. Разказва за дървото, пуснало дълбоки корени в земята, извисило силни клони към небето. Разказва за фолклора на народа ни, за Карнобат, за „Карнота“, за читалището, за пазителите на българското.
Вече 70 години Ансамбълът за народни песни и танци „Карнота“ разпалва любовта към родното, разкрива силата и неизчерпаемата мощ на българския фолклор. Десетки са хората, оставили своя следа в историята на ансамбъла. Вече 30 години хореографът Стефка Бинева учи своите карнотчета да обичат българското.


Приказка за корените и петопръстно свързаните сърца оживя в танцовия спектакъл за 70-годишния юбилей на ансамбъла. Изпълненията на карнотчетата разтуптяха сърцата, пробудиха българското и завладяха сетивата. И онази магия, която векове държи гордо изправени главите на млади и стари, плени многобройната публика. На сцената оживяха образи и картини, преплетоха се минало и реалност. Космическите гласове на солистите, омагьосващите ритми и мелодиите на инструментите спряха времето.


На сцената среща си дадоха поколения танцьори, певци и музиканти, за да поднесат магичен спектакъл и да отпразнуват заедно рождения ден на своя ансамбъл.
Специални поздравления „Карнота“ получи от народния представител Иван Клисурски, който е категоричен, че да бъдеш творец в малко населено място е изпитание, вечно търсене, което изисква активност, хладнокръвие и много търпение. Възхитен от успехите на ансамбъла им пожела да откриват вдъхновението и да помнят, че работата им е призвание и мисия.
Кметът на община Карнобат Георги Димитров изрази адмирациите си от професионализма, таланта и всеотдайността на ансамбъла, за устойчивото им присъствие в културния живот на града и страната ни.


Секретарят на НЧ „Д.Полянов-1862г.“ Румяна Денева пожела на ансамбъла творчески дни, изпълнени с радост и щастие, с успехи и гордост. Силни благодарности към всички, отправи хореографът Стефка Бинева.
„Приказката за корените и петопръстно свързаните сърца“ дари на всеки от присъстващите плам и гордост в душата. За спомен всеки получи свитък с народна мъдрост за Петопръстно свързаните сърца и свободната им воля. Напомняща, че ръцете са нашите „пазители“ на моженето и, че само две неща не може да избираме – Родина и Род, а други три можем – с кого гнездо да свием, колко деца да имаме (макар че има винаги изключения за това) и своите приятели, които понякога са повече от роднините.


Любовта към българското ще продължава да расте и да се предава на поколенията. Танцовият спектакъл на ансамбъл „Карнота“ „Приказката за корените и петопръстно свързаните сърца“ показа, че духът на фолклора живее в Карнобат и ще пребъде във времето.

Виж още

Още новини

Вашият коментар