Култура

Читалището в село Крушово вече 95 години пази жив огъня на родолюбието

Вече 95 години в с.Крушово пазят огъня на родолюбието, съхраняват пламъка на просвещението, пазят живи българските фолклорни традиции. През всичките тези години читалището се е превърнало в институция, символ на стремежа на стотици родолюбци, посветили му време и енергия.
И до днес читалищната сграда гордо се извисява в центъра на селото. Пази спомени за едни по-добри времена, за пълни стаи и салон, за двор, огласян от песните на крушовци и гласовете на децата.

Вече 95 години в с.Крушово пазят огъня на родолюбието, съхраняват пламъка на просвещението, пазят живи българските фолклорни традиции. През всичките тези години читалището се е превърнало в институция, символ на стремежа на стотици родолюбци, посветили му време и енергия.


И до днес читалищната сграда гордо се извисява в центъра на селото. Пази спомени за едни по-добри времена, за пълни стаи и салон, за двор, огласян от песните на крушовци и гласовете на децата.
Днес, тази сграда е тъжна и самотна, в очакване на новото начало, на новите родолюбци, които ще върнат отминалата слава и величие.
С гордост на 12 юни хората в Крушово честваха 95 години от създаването на своето читалище. В този ден и слънцето сгря с лъчите си площада, лекият ветрец отпрати дъждовните облаци, за да могат хората да празнуват. Балони и знаменца украсяваха площада. С добра дума и сърдечна усмивка председателят на читалищното настоятелство Филип Петров посрещаше всеки. С възхищение пристигналите гости разглеждаха подредения парк с беседка, люлки, красива каручка, все изработени от Филип.

И се дивяха на вдъхновението и ентусиазма на младия председател, за амбицията му да помогне селото да стане по – приветливо, по-харесвано и дай Боже, повече млади хора да изберат живот там. Стремежът му е да опази традициите и историята, да увлече ентусиасти в благородната кауза.


За празника читалището получи поздравления от кмета на община Карнобат, от Съюза на читалищата, от ПП ГЕРБ, от своите приятели от читалищата в Детелина, Сърнево, Сан Стефано, Аспарухово, Карнобат.
Годината е 1926. Водени от стремежа си към духовно просвещение и културно развитие, група будни учители и младежи решават и учредяват читалище. Именуват го на големия български поет – революционер Христо Ботев. За тези първи години няма останали писмени свидетелства, а само спомени, разказани от самодейци, записани и съхранени от най – дългогодишната библиотекарка – Янка Радичева.


Първо е създадена библиотеката, с дарени книги и раздавани от доброволно редуващи се младежи. Подготвят се и се изнасят вечеринки, а в спомените за театрални самодейци са останали имената на – Радич Грозев Радичев, Иван Чакоя, от поколението след тях – Христо Милков. В първите години пиесите са били, като в „Многострадална Геновева“ – мъжете са играли всички образи – и женски, и мъжки. Активната дейност на читалището се разгръща след построяването на новата сграда – 1962г. Тя е масивна едноетажна постройка с обособен киносалон, с 220 места, библиотека и стаи за репетиции. Тук е представена и първата пиеса от местни самодейци – учители – „Ревизор“ по Гогол. На сцената са гостували едни от най- известните поп изпълнители на България – Йорданка Христова, Христо Кидиков, народните певици – Недялка Керанова, сестри Кушлеви, Стайка Гьокова със съпровод на акордеониста Иван Шибилев. Концертирал е и бургаският симфоничен оркестър, с образователен концерт за учениците от местното училище.
И танцов състав е вил кръшни хора в крушовското читалище, под ръководството на строителния техник – Величко, а имената на едни от най- добрите му танцьори остават завинаги в читалищните архиви – Панчо Стоянов Панчев и Ангел Георгиев – Македончето.


След 1962г. читалището отваря врати и за първата си певческа група за изворен фолклор, под ръководството на Тончо Бинев. Негови последователи – ръководители са – Славка и Димитър Бодурови. Съставът изнася не само концерти пред жителите на селото, но и взема активно участие в най – големия фолклорен форум за страната-„Национален събор на народното творчество – Копривщица“, спечелвайки грамота за добро представяне. Множат се през годините и наградите на състава, множат се и участията. Не минава празник от културния календар без тяхно участие.
По инициатива на читалищните ръководства са организирани и много срещи с бележити автори и представяния на техните произведения. Гости са били имена като – Емил Коралов – автор на „Чинарите зашумяха“ и Георги Мишев. За активната дейност и всеотдайност, с благодарност и почит, трябва да се споменат имената на председатели, секретари и членове на настоятелства и проверителни комисии – Петър Налбантов, Тодор Николов, Величка Русева, Христо Милков, Павли Николов, Петя Згурчева, Атанаска Тонева, Димитър Караангелов, Въльо Иванов, Недялка Сиромахова, Георги Милков, Кунка Бакалова, Верка Петрова, Костадин Мавродиев, Янка Радичева и много други.
Годините отминават, времената се променят, читалището в Крушово, подобно на всички храмове на културата в българските села, опустява.


Младите хора напускат селото, а за възрастните остава нелеката задача – да поддържат жив духа на родното читалище. Макар и само с библиотека, помещаваща се не в сградата на читалището, хората в селото продължават започнатото от предците си. Новият председател -Филип Петров е категоричен, че читалището трябва да продължи съществуването си с нови форми на дейност и изяви. Последната една година е доказателство, че с амбиция и увереност, дори и най-смелата авантюра изглежда възможна. В Крушово самодейността се възроди за нов живот. Млади и стари заедно продължават да пишат историята, отгръщайки нова страница.


Съхранено и възродено, НЧ „Христо Ботев – 1926г.“, с Крушово посрещна своята 95 – та годишнина. Уверено, че огънят на родолюбието ще продължи да гори, за да го има читалището за поколенията.
По случай юбилея, от името на настоятелството, за принос в развитието на културната институция с грамоти бяха удостоени – Димитрина Бахарова, Костадинка Мавродиева, Янка Радичева, Гинка Стоянова, Венета Димитрова, Петя Николова, Блага Георгиева, Марийка Панайотова, Руска Недялкова, Димитър Караангелов.


На 12 юни, както в отминалите времена, селският мегдан отново се огласи от песни и танци. Върна се онзи дух, на българската любов към традициите, с която се славят хората в Крушово. За радост на млади и стари на мегдана се понесоха изпълненията на Певческа група за изворен фолклор при НЧ „П.Р. Славейков – 1927г.“, с. Сан Стефано, с ръководител – Гергана Стоянова, Певческа група за изворен фолклор при НЧ „Пробуда – 1924г.“, с. Сърнево, с ръководител – Таня Славова, Танцов ансамбъл „Карнота“, при НЧ „Д.Полянов-1862г.“, Карнобат, с хореограф – Стефка Бинева. За доброто настроение свириха трио „Карнота“, Карнобат, с ръководител – Тодор Димитров и тяхната солистка – младата и много талантлива певица – Габриела Павлова, възпитаничка на школата по народно пеене в НЧ „Д.Полянов – 1862г.“.
„Дръж се земьо“, викнаха силно момците от ансамбъла, чиито хороводни рими разтресоха селския площад. Мегданските закачки на моми и момци върнаха времето, а завилото се кръшно хора показа, че докато я има българската градивност и топлата южняшка кръв, ще го има българското светилище- наречено читалище!

Виж още

Още новини

Вашият коментар