Култура

Карнобатска група посети изложбата на Христо Берберов в София

Под надслов „ Отзвуци  – ХРИСТО БЕРБЕРОВ И НЕГОВОТО НАСЛЕДСТВО „ от 1 март до 2 април 2022 година в галерията на ул.“Шипка“ 6 , първи етаж , в София върви юбилейна изложба на Христо Иванов Берберов –  един от първите български художници получил  академично образование в  Кралската академия за изящни изкуства „Албертина“ в Торино през далечната 1898 година  .

Организатори на тази забележителна изложба са Фондация „Цанко Лавренов“ , Център „Българо-европейски културни диалози „ , Нов български университет и Съюзът на българските художници .

В ранните зори на 25 март 2022 година /Благовещение/ група от 27 човека от Читалище „Димитър Полянов – 1862“ , Исторически музей –Карнобат и Община Карнобат организирано посети изложбата на Христо Берберов в София . Въпреки дългото пътуване и натрупаната умора това беше вълнуващо преживяване за всички .

Поводът бе участието на ХГ“Бенчо Обрешков“ – Карнобат и Исторически музей – Карнобат с 4 картини на Христо Берберов , което се случва за първи път на такава национална художествена изложба .

Всъщност Христо Берберов е родом от град Елена /1875/ , но през 1905 година се оженва за красивата карнобатчанка МАРИЯ СЪБЕВА ВЪЛКОВА / 1886 –  1973/ , а една година по-късно им се ражда и първородното им дете Боян .

За Христо Иванов Берберов не се е знаело много , сведенията и снимките са оскъдни , но благодарение на упорството на организаторите на тази изложба , те са успели да съединят пъзела на неговата животопис. Така са успели да съберат в една великолепна изложба останалите съхранени негови картини от галерии и частни колекционери . Оказва се , че след Елена , Карнобат притежава най-много картини от художника Христо Берберов . В хода на подготовката на изложбата , организаторите правят и едно откритие за историята на българското изобразително изкуство . Оказва се , че Христо Берберов е първият български график. Още преди да се открие катедра графика в Държавното рисувално училище в София , художникът е правил офорти .

Групата от Карнобат беше посрещната изключително радушно от изкуствоведката Анджела Данева и управителят на фондация „Цанко Лавренов – “Лаврен Петров  – внук на големия български художник Цанко Лавренов .

                                                                                Димчо ТОНЕВ

Виж още

Още новини

Вашият коментар