Култура

Магията на корейската култура ни покори в Нощта на музеите

Нощта на музеите донесе незабравими изживявания на деца, тийнейджъри и възрастни. Акцент на събитието бе корейската култура, бит и традиции. Празникът започна с изпълнението на фолклорния южнокорейски ансамбъл „Сю Йонг Самулнори“. Те огласиха градските улици с корейски барабани и привлякоха минувачите с атрактивна композиция.


От пл. „Трети март“ южнокорейската атмосфера се принесе в Археологическия музей. Залата се изпълни с много усмивки и положителни емоции.

Директорът на Исторически музей-Карнобат, д-р Росица Христова, приветства гостите и официално откри събитието с изложба „Графично изчертаване на глинени съдове, съобразно южнокорейските методи и практики“.


Посетителите се докоснаха до постиженията на българо-корейската археология и разгледаха подредените експонати. Представени бяха начини за изчертаване на глинени съдове, характерни и утвърдени в корейската култура.

Гид на вечерта бе лъчезарната г-жа Суми Ким. Тя увлече младежите с лекция за историята на К-поп музиката. Най- очакваният момент бе дегустацията на традиционно корейско ястие. Пикантното „кимчи“ погали небцето на едни, а в други предизвика смесени емоции.


Танцът на К-поп групата „Countdown“ бе посрещнат с бурни аплодисменти от тийнейджърите, които се наредиха на опашка за снимка с момичетата. Вечерта продължи с магията на корейските традиционни игри и представянето на корейската носия ханбок.

За най-малките нощта на музеите се превърна в приключение. Те се забавляваха с интригуващите игри – „такчи“, „джеги“, „юнори“ и „гонг“. Вечерта завърши с томбола с корейски награди. Всеки от присъстващите си тръгна с малък спомен – надпис с името си на корейски.


Гостите от Южна Корея изразиха топло отношение и получиха множество прегръдки и усмивки от щастливите деца. Нощта на музеите изпълни залите с хора и показа, че приключе-нието в храма на исто-рията е гарантирано и неповторимо.

Виж още

Още новини

Вашият коментар